Analiză

Cine supravegheaza piata asigurarilor: un fost politist, un fost primar, un inginer agronom si alti patru economisti

Cine supravegheaza piata asigurarilor: un fost politist, un fost primar, un inginer agronom si alti patru economisti

Click pentru imaginea marita

15.09.2006, 19:09 548

Doar trei dintre cei sapte membri ai consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), o piata de 1,2 mld. euro pe an, numiti in functie de Parlament la sfarsitul lunii iunie, au lucrat in domeniul asigurarilor, in timp ce ceilalti au lucrat in banci sau au activat in politica, iar unul dintre ei a fost angajatul lui Sorin Ovidiu Vantu, in cadrul grupului financiar Gelsor.
Cei care fac parte acum din Consiliul CSA sunt Angela Toncescu (presedinte), Constantin Buzoianu (vicepresedinte), Tudor Balta (vicepresedinte), Aurelia Cristea (membru), Corneliu Moldoveanu (membru), Albin Biro (membru) si Dan Constantinescu (membru).
Angela Toncescu a fost propusa la sefia CSA pentru un mandat de cinci ani de PNL, ea fiind membra a organizatiei din Buzau din 2004. Toncescu, 53 de ani, este cunoscuta mai ales ca fost presedinte al Consiliului de Administratie la Asirom, societate controlata de omul de afaceri Ioan Niculae.
Dupa ce a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de cibernetica economica si statistica in 1977, Toncescu a lucrat ca economist la Administratia Asigurarilor de Stat (ADAS) pana in 1989, cand a fost promovata in functia de director adjunct. In 1991, Toncescu a devenit director general la ADAS, acesta fiind si anul in care societatea a fost divizata in Astra si Asirom. Dupa divizare, actualul sef al CSA a fost director general adjunct la Asirom pana in 1997, cand grupul Interagro, detinut de Ioan Niculae, a preluat pachetul majoritar de actiuni al Asirom, pe atunci cea mai mare companie de asigurari din Romania, printr-o majorare de capital prin plasament privat, iar Toncescu a fost numita presedinte al Consiliului de Administratie. Ea a condus compania pana in 2004, cand a fost schimbata din functie de Ioan Niculae. In mai 2005, Toncescu a revenit in industria asigurarilor, ca director general al unei societati de dimensiuni reduse, RAI Asigurari, specializata in asigurari de calatorie si detinuta de familia Tudor.
Constantin Buzoianu, 57 de ani, unul dintre cei doi vicepresedinti ai CSA, numit pentru un mandat de cinci ani, a fost timp de doua decenii ofiter de politie in Ministerul de Interne, potrivit CV-ului sau. Absolvent de ASE in 1971, Buzoianu a lucrat cativa ani ca economist, dupa care a intrat in Ministerul de Interne.
Din 1976, timp de 4 ani, el a fost ofiter de politie economica la Inspectoratul de Politie Judetean Constanta, fiind apoi promovat ca sef birou in cadrul aceleiasi institutii. Dupa ce in 1987 a trecut la Regionala CFR Constanta, ca sef serviciu politie transporturi, Buzoianu a revenit la IPJ Constanta dupa Revolutie, in 1992, ca director - inspector sef. Doi ani mai tarziu, cel care ocupa acum postul de vicepresedinte al CSA a fost numit director general la Directia Generala de Pasapoarte, Politie de Frontiera si Straini. In 1997, el este trecut in rezerva, iar peste un an este angajat la Omniasig, pe postul de consilier al directorului general, Constantin Toma.
"M-am intors la viata normala de economist", spune Buzoianu despre munca sa la Omniasig. Buzoianu a fost propus ca vicepresedinte al CSA de Partidul Democrat.
"Am avut functii publice, de acolo ma cunosc cei din partid", spune el despre relatia sa cu PD. Buzoianu afirma ca nu a fost membru de partid. "Nu sunt facut pentru politica, mie imi plac lucrurile mai practice", sustine el.
Al doilea vicepresedinte al CSA, Tudor Balta, a fost membru al consiliului Comisiei incepand cu 2004. El a fost propus de PSD pentru postul de vicepresedinte, avand un mandat de cinci ani. Absolvent de ASE in 1973, Balta a candidat ca independent pentru Primaria municipiului Constanta in 1990 si a fost primar pana in 1992. In 1994 a devenit membru al PDSR, iar in 2000 a candidat din nou pentru primarie, insa a pierdut in fata lui Radu Mazare, candidat independent, actual membru al PSD. Din 1973 pana in 1991, Balta a lucrat la ONT Litoral Mamaia.
"Am parcurs toate etapele profesionale acolo: stagiar, economist, sef de birou. N-am ajuns director dintr-o data. Revolutia tot acolo m-a prins. Atunci s-au reales directori, dar eu mi-am pastrat postul, am fost acceptat de toata lumea", povesteste el. Balta, fost deputat al PSD, afirma ca a fost propus pentru a face parte din consiliul CSA datorita faptului ca, in perioada 2000-2004, a fost membru al Comisiei de buget, finante si banci. El nu a lucrat in asigurari sau in domeniul bancar. "Aveau nevoie de un specialist de la Comisia de buget-finante", sustine el.
Vicepresedintele CSA spune ca nu il intereseaza sa intre din nou in politica si ca ar vrea sa isi continue activitatea la autoritatea de supraveghere a pietei asigurarilor si dupa ce ii expira mandatul actual. "Nu se pune problema sa candidez din nou in politica. Mi-as dori inca un mandat aici (la CSA - n. red.)", afirma el.
Corneliu Moldoveanu, 33 de ani, a fost propus ca membru al CSA de PRM, pentru un mandat de cinci ani. Dupa absolvirea Facultatii de comert din cadrul Academiei de Studii Economice in 1997, Moldoveanu s-a angajat la grupul Gelsor, controlat de Sorin Ovidiu Vantu, pe postul de analist financiar.
"L-am cunoscut pe Sorin Ovidiu Vantu, am lucrat cu el. Faceam rapoarte pentru societatile care urma sa intre in portofoliul Gelsor", spune Moldoveanu. Gelsor a fost entitatea controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, creatorul Fondului National de Investitii, care s-a prabusit in 2000, pagubind investitorii cu circa 300 de milioane de dolari, acesta fiind cel mai mare faliment din istoria pietei financiare din Romania. Potrivit CV-ului lui Moldoveanu, printre atributiile sale ca analist financiar se numarau implementarea de noi produse financiare, intocmirea si elaborarea prospectelor pentru oferte publice de vanzare, participarea la negocieri privitoare la vanzarea participatiilor statului in companii romanesti, construirea de portofolii de investitii, elaborarea de analize financiare pentru sute de companii romanesti sau introducerea si dezvoltarea de noi instrumente financiare pe piata romaneasca de capital.
Din decembrie 2000 si pana in iulie 2001, Moldoveanu a fost asistent executiv la Gelsor, avand ca atributii asigurarea managementului companiilor din grup si restructurarea acestora, analiza financiara a raportarilor contabile si a planurilor de afaceri, pregatirea de rapoarte privind operatiunile grupului si participarea in comitete de analizare si aprobare a planurilor de afaceri, potrivit CV-ului sau.
De la inceputul anului 2002 si pana la mijlocul lui 2003, Moldoveanu a lucrat ca analist in cadrul Directiei de Coordonare Sucursale din Eurom Bank. Ulterior, el s-a angajat ca analist financiar la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), unde s-a ocupat de "analizarea si investigarea operatiunilor sesizate de catre entitatile raportoare in rapoarte de tranzactii suspecte". In noiembrie 2004, Moldoveanu a fost promovat in functia de sef al Serviciului de Analiza Financiara din ONPCSB.
Aurelia Cristea, 38 de ani, era, la momentul numirii in functia de membru al Consiliului CSA, directorul general si unul dintre proprietarii societatii de brokeraj in asigurari Asicons din Cluj-Napoca, infiintata in 2005. Cristea, propusa de PSD, a preluat mandatul lui Tudor Balta, care expira in decembrie 2009.
Cristea a absolvit Facultatea de management din cadrul Universitatii de Vest Timisoara acum patru ani si Colegiul National de Aparare in 2005, scoala politico-militara, printre absolventii careia se numara atat politicieni si militari, cat si jurnalisti sau alte persoane care nu au nicio legatura directa cu apararea nationala.
In asigurari, Cristea a lucrat la societatea Unita, membra a grupului austriac Vienna Insurance (fost Wiener Staedtische).
In 1997, cu un an inainte de a intra la Facultatea de management, Cristea a devenit director al filialei Unita din Huedin. Peste doi ani, ea a fost numita director adjunct la sucursala Unita din Cluj-Napoca, iar in 2000 a fost promovata ca director general. Trei ani mai tarziu, Aurelia Cristea ajunge la Bucuresti, ca director de vanzari al Unita, iar peste doi ani pleaca la Unita Turism Holding SA, ca director comercial si de marketing.
Celorlalti doi membri ai CSA, Albin Biro si Dan Constantinescu, le-au fost prelungite mandatele, ei fiind numiti membri in consiliul autoritatii de supraveghere a pietei asigurarilor in 2002, respectiv 2003.
Dan Constantinescu, 49 de ani, a absolvit Facultatatea de planificare si cibernetica economica din ASE in 1982.
In perioada 1991 - 1995, Constantinescu a fost director economic, iar apoi vicepresedinte al producatorului de mobila Elvila, iar din 1996 pana in 1997 a fost director adjunct si, mai tarziu, presedinte la Safi Invest, societate care administra Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri, unul dintre fondurile care au avut probleme in deceniul trecut.
Ulterior, el a fost presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, din partea PNL, iar din 2000 pana in 2003 a fost vicepresedinte al aceleiasi comisii din Senat. In perioada in care a facut parte din Parlament, Constantinescu a fost presedinte la Libra Bank. In prezent, el preda cursuri de management bancar, management al resurselor umane si fonduri private de pensii la Facultatea de management din Universitatea Ecologica din Bucuresti, o institutie de invatamant superior privata, fiind conferentiar universitar.
Albin Biro, 47 de ani, este absolvent al Institutului Agronomic "Nicolae Balcescu" din Bucuresti in 1984. A fost timp de sase ani inginer la Miercurea Ciuc, iar in perioada 1990-1992 a lucrat in presa, ca redactor la ziarul Falvak Nepe din Bucuresti.
Din 1996 pana in 2001, Biro a fost presedintele societatii de brokeraj de valori mobiliare Prefernum Broker SA, iar in 2001 a fost numit membru in consiliul CSA. Mandatul sau expira la mijlocul anului viitor. Pana la numirea sa in consiliul CSA, Biro nu a lucrat in domeniul asigurarilor.
Membrii consiliului CSA au salarii lunare situate intre 6.000 si 8.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO