Analiză

Cine controlează spaţiile logistice din România: olandezii, belgienii, singaporezii, chinezii, grecii şi sud-africanii. Cei mai mari cinci proprietari de spaţii logistice deţin două treimi din stocul industrial al României

Cine controlează spaţiile logistice din România:...

Autor: Bogdan Alecu

05.04.2019, 00:08 2991

CTP, WDP, P3, Logicor şi Globalworth deţin în total peste 2,5 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale dintr-un total de 3,8 mil. mp, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

„Bucureştiul rămâne piaţa cea mai activă pentru majoritatea dezvoltatorilor importanţi şi are, în prezent, două poluri - cel logistic din zona de Vest,  care urmează tendinţa de dezvoltare cu care ne-a obişnuit, şi polul situat în nordul Capitalei, care este relativ nou creat şi care a avut un trend ascendent în ultimii ani. Dăm că exemplu WDP, în Ştefăneşti, unde dezvoltatorul pune pe hartă aproximativ 200.000 mp de spaţii logistice şi care a contribuit şi el la transformarea în ultimii 2 ani a zonei într-un al doilea pol de logistică al Bucureştiului. O combinaţie de factori decisivi pentru viitorul acestui pol o reprezintă atât infrastructura zonală, cât şi bazinul de forţă de muncă care poate fi accesat“, a spus Andrei Jerca, Account Director, Industrial Services al CBRE România.

Stocul modern a atins 3,8 milioane metri pătraţi la nivel naţional, dintre care 81% se află în clădiri de clasă A, iar 70% se găsesc în proprietăţi din apropierea oraşelor regionale. Potrivit datelor CBRE, rata de neocupare a atins 3,7%, pe fondul cererii mari, a suprafeţei mici disponibile în proiectele finalizate şi al numărului mare de contracte de preînchiriere semnate pentru spaţii aflate încă în construcţie. În 2018, activitatea totală de închiriere, exclu­zând reînnoirile şi renegocierile, a atins 270.000 mp, cu 11% mai puţin decât în 2017. În 2019 se va construi într-un ritm şi mai rapid de­cât în 2018, fiind aşteptate livrările a 607.000 mp, dintre care 27% sunt localizaţi în oraşe regio­nale, iar 55% sunt pre-închiriaţi.

Pentru 2019 a fost anunţată livrarea a 607.000 mp la nivel naţional, dintre care 47% reprezintă dezvoltările CTP, liderul de piaţă, iar restul de 53% sunt construcţii ale Helios, Element Development, Transilvania Con­struc­ţii şi Zacaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO