Analiză

Creşterea economiei în 2011 va fi condiţionată tot de politica fiscală şi evoluţia ţărilor UE

Autor: Mediafax

29.12.2010, 15:49 39

Economia României ar putea creşte în 2011 în medie cu 0,7%, darieşirea din recesiune va fi condiţionată, pentru al treilea anconsecutiv, de eventualele măsuri de politică fiscală adoptate peplan intern şi de evoluţia celorlalte state europene, apreciazăanaliştii economici citaţi de Mediafax.

Estimările analiştilor privind evoluţia PIB în 2011 variazăîntre o stagnare a economiei şi o creştere de 1,7%, iar media estede 0,7%.

Analiştii au anticipat la finele anilor 2008 şi 2009 că economiava creşte în anii următori, dar şi-au revizuit estimările înrepetate rânduri din cauza incertitudinilor legate de mediulmacroeconomic intern şi de evoluţia crizei internaţionale, şimodificărilor frecvente ale contextului economic internaţional.

În decembrie 2009, estimările analiştilor indicau pentru acestan o creştere economică cuprinsă între 0,6% şi 2%, dar acestea aufost revizuite în scădere de mai multe ori în principal din cauzamăsurilor de austeritate anunţate şi implementate pe parcursulanului, cum ar fi majorarea TVA cu 5 puncte, la 24%, şi reducereasalariilor angajaţilor din sectorul bugetar cu 25%. În prezentmajoritatea prognozelor indică pentru acest an o contracţie aPIB-ului situată în jurul a 2%. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO