Analiză

Cum schimba piata de cablu preluarea Astral de catre Liberty Global

25.07.2005, 18:51 47

Compania americana Liberty Global, proprietarul Liberty Media si al UnitedGlobalCom, actionarul majoritar al operatorului de cablu UPC Romania, a confirmat oficial achizitionarea a 100% din actiunile Astral Telecom, pentru 416,5 milioane de dolari (341,9 milioane de euro), incluzand aici si datoriile acumulate de companie, de aproape 12 milioane de dolari (9,85 milioane de euro).

Este cu siguranta cea mai mare tranzactie din sectorul privat din acest an, iar fuzionarea celor doi operatori - numarul unu si respectiv numarul trei pe piata - va afecta industria de cablu.

Tranzactia asteapta inca aprobarea Consiliului concurentei, iar finalizarea ei este asteptata abia in ultimul trimestru al 2005, conform oficialilor Liberty Global. Interesul pentru aceasta piata este dat de faptul ca studiile arata un potential de crestere de 400% pentru acest domeniu in urmatorii 4-5 ani.

"Investitiile de acum nu sunt acoperite din incasari, operatorii spera ca le vor putea recupera in viitor", a declarat pentru ZF Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC).

"Consolidarea pietei in industria de cablu din Romania este o veste buna, deoarece ne aflam in mijlocul unui proces de modernizare a retelelor, care necesita investitii", a spus el. Investitia straina este binevenita, iar principalul beneficiar al acestei tranzactii va fi clientul, a apreciat la randul sau Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC).

"Liberty este o companie cu mare experienta in domeniul comunicatiilor pe cablu, cu afaceri in SUA si Europa Occidentala, care are servicii orientate spre satisfactia consumatorului", a apreciat el.

Valoarea Astral a fost calculata la 7,8 ori nivelul lichiditatilor estimate pentru 2005, inainte de scaderea cheltuielilor operationale si de amortizare. Pretul obtinut de Liberty Global, de sub 50 de dolari (41 de euro) pe abonat, este destul de redus, afacerea fiind extrem de profitabila pentru americani, spun specialistii din domeniu. La intrarea pe piata romaneasca, amintesc ei, UPC achizitionase operatori la un pret mediu de peste 100 de dolari pe abonat.

Achizitia duce la formarea unui duopol si pe piata comunicatiilor de cablu. Cotele de piata ale principalilor jucatori erau estimate inainte de aceasta tranzactie la aproximativ 25% pentru Astral si grupul RDS/RCS, care se concurau pentru fotoliul de lider (aproape de 900.000 de clienti), iar UPC avea o cota de circa 10% (360.000 de clienti).

In acest moment, tandemul UPC/Astral, devenit lider de piata, nu prea mai are de ce sa se teama in privinta ocuparii locului intai. Primii jucatori ocupa cam 65% din totalul pietei, insa restul de 35% este fragmentat intre 400 de jucatori.

"In acest moment, pe locul al treilea ar veni operatorul Megaconstruct SA, cu aproximativ 70.000 de clienti", a explicat Radu Petric. Daca cifrele sunt corecte, cota de piata a operatorului se poate estima la 2% din piata romaneasca.

"In situatia de fata, RDS/RCS va fi obligat sa investeasca pentru cresterea cotei sale", a apreciat Valentin Negoita.

Achizitia Astral va fi realizata prin intermediul subsidiarei Liberty Global din Europa, UPC Broadband. Conform celor mai recente informatii oficiale, actiunile Astral Telecom se afla in proprietatea a cinci actionari institu-tionali si noua persoane fizice, cetateni romani. Gigantul american AIG detine mai bine de un sfert din Astral, prin intermediul Dixon Investments Overseas.

Noua companie furnizeaza servicii de televiziune prin cablu pentru 1,250 milioane de romani, iar la majoritatea lor ajung la usa si serviciile de date si telefonie, pe care operatorii mizeaza cel mai mult in urmatorii ani. "Aceasta achizitie ne extinde in mod semnificativ activitatile din Europa Centrala si de Est, regiune in care inregistram in acest moment cea mai solida crestere a veniturilor si a fluxului operational de lichiditati", a declarat Mike Fries, presedintele si directorul executiv al Liberty Global.

El a mai aratat ca Astral Telecom are o prezenta puternica pe piata din capitala Romaniei si a modernizat peste jumatate din reteaua sa, pentru a putea furniza servicii broadband de voce si date mai avansate. "Daca va fi aprobata, aceasta tranzactie va accelera investitiile pentru modernizare in retelele Astral si UPC", a mai spus Fries.

Tendinta de consolidare a industriei de cablu s-a transpus in ultimii trei ani in importante fuziuni si achizitii, care au scos de pe piata jucatorii mai insemnati, dar care nu rivalizau cu liderii pietei. In 2000, Astral Telecom cumpara Kappa, pentru aproape 8 milioane de dolari, pozitionandu-se ca lider de piata.

In 2002, RDS/RCS a preluat TotalNEt, iar apoi in 2003 TerraSat. Un an mai tarziu, Astral si RDS isi uneau fortele pentru achizitionarea FX Communications, in regim 50-50%. Ulterior, Astral a achizitionat Cable Vision Romania (CVR, singurul operator cu cabluri ingropate), iar RDS/RCS a preluat PCNet.



Americanii de la UPC au cumparat rand pe rand cablisti din toata tara

UPC a intrat pe piata romaneasca in 1992, prin achizitia unor retele locale de comunicatii prin cablu si a continuat sa creasca an de an prin achizitii si investitii locale pentru dezvoltarea retelelor.

La inceputul lui 2003, compania a fuzionat prin absorbtie cu Seltron, Diplomatic International Comimpex (Focsani si Tecuci), Control Cable Ventures (Ploiesti si Slobozia), Somax, Selektronic (Sfantu Gheorghe), Portal Export-Import si Multicanal Holding (Bucuresti).

Un an mai tarziu, UPC cumpara Eurosat Bacau, pozitionandu-se clar ca si numarul trei pe piata autohtona. Tot in 2004, in portofoliul UPC intra operatorul Satba Bacau.

"Strategia noasta este sa ajungem numarul unu pe piata romaneasca", spunea la acea vreme Richard Anderson, directorul executiv (CEO) al UPC Romania. De asemenea, el a afirmat ca interesele grupului pentru piata romaneasca sunt pe termen lung, considerand industria de cablu din Romania una cu potential mare de crestere.

La inceputul lui 2005, UPC Romania continua seria de achizitii cu operatorul Conex Sat din Roman. In acelasi timp continuau investitiile pentru extinderea si modernizarea retelelor proprii.

Afacerile operatorului de cablu au crescut de an la an, daca in 2003 ajungea la 16,3 milioane de euro, in 2004 a urcat la 20,7 milioane de euro (26,96 milioane de dolari, conform conducerii companiei).

Incasarile operatorului au atins la finele primului trimestru al 2005 nivelul de 8,83 milioane de dolari (7,3 milioane de euro), cu aproape 45,4% mai mult fata de perioada similara a anului 2004, spun actionarii companiei.

In primele trei luni ale 2005, UPC Romania a consemnat un flux de lichiditati operationale de 3,47 milioane de dolari, in crestere cu 61% comparativ cu primele trei luni ale anului precedent.

UPC Romania face parte din UPC Broadband, divizia de comunicatii prin cablu a UnitedGlobalCom (UGC). Grupul american UGC a fost inglobat recent in Liberty Global, impreuna cu Liberty Media, miscare care a costat 3,5 miliarde de dolari (2,87 miliarde de dolari) si a permis calcularea valorii UGC la 7,4 miliarde de dolari (6 miliarde de euro), conform revistei Forbes.

In prezent, ambele divizii sunt detinute 100% de Liberty Global. John Malone, supranumit "regele cablului" de presa americana, a ramas presedinte al noii companii, iar seful UGC, Mike Fries, si-a asumat rolul de presedinte si director executiv (CEO) al Liberty Global.

Noua companie are operatiuni in 18 tari, iar cablurile sale ajung la 23 de milioane de utilizatori, dintre care aproape 14,3 milioane sunt si clienti platitori. Dintre acestia 10,4 milioane de oameni au ales serviciile de cablu TV, 2,3 milioane au acces la Internetul de mare viteza si aproape 1,6 milioane apeleaza si la servicii de telefonie.

"Suntem cea mai mare companie de servicii broadband (acces la Internet de mare viteza) cu operatiuni in afara Statelor Unite", a declarat John Malone, la momentul anuntarii fuziunii.

In 2002, operatorul UnitedGlobalCom intrase in situatie de faliment in urma planurilor ambitioase de extindere care cheltuisera toata rezerva companiei, dar nu adusesera o crestere pe masura a incasarilor.

Operatorul de televiziune prin cablu a reusit cu greu sa evite un colaps financiar. Valoarea pe piata a UPC scazuse dramatic, de la 35 de miliarde de euro, in 1999, la numai 36 de milioane de euro in 2002.

Abia in luna august 2003, UPC a primit autorizarea de a iesi de sub protectia legii falimentului. Compania avea datorii cumulate de peste 10 miliarde de euro. Pe ansamblul lui 2003, profitul companiei abia ajungea la 17 milioane de dolari (13,7 milioane de euro).

La sfarsitul primului trimestru din 2005, Liberty Media avea incasari de 667 de milioane de dolari (552 de milioane de euro), in crestere cu 46%, iar UnitedGlobalCom de circa 798 de milioane de dolari (661 de milioane de euro), plus 37% fata de anul trecut.

Afacerea Astral a inceput in 1993 la Cluj-Napoca. A crescut tot prin achizitii, iar in 2003 a ajuns la afaceri de 46 de milioane de dolari (37,3 milioane de euro). Pentru 2004, estimarile conducerii companiei se refereau la 70 de milioane de dolari (56,4 milioane de euro), dar cifrele oficiale nu au fost facute publice.

Aproximativ 50% din reteaua companiei a fost modernizata, conform declaratiilor actionarului principal. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO