Analiză

Cum se fabrică berea - de la malţul adus cu TIR-ul din Germania, până la recipientele cât blocurile în care fierbe berea în România

Cum se fabrică berea - de la malţul adus cu TIR-ul din Germania, până la recipientele cât blocurile în care fierbe berea în România

Autor: Raluca ION

21.12.2010, 11:01 103

În 2008, românii intrau în topul 10 al băutorilor de bere, cupeste 20 milioane de hectolitri într-un an, adică 93 de litri pecap de locuitor. Anul trecut, consumul a scăzut, cu 13%, la 17, 6milioane de hectolitri, iar în prima jumătate a lui 2010 s-amicşorat iar, de data asta cu 11%.

Chiar şi aşa, românii tot au băut 7,4 milioane de hectolitri debere în primul semestru al acestui an, iar până la sfârşitul luiconsumul va fi ajuns deja la 15 milioane de hectolitri, 1,5miliarde de litri. S-au răcorit cu ea în căldura insuportabilă aoraşului, au băut-o când au încurajat Spania sau Germania, întimpul Campionatului Mondial de Fotbal, au râs şi au mai băut ogură de bere la terasele de la mare. Dar pe cât de spontană şiveselă e atmosfera la mesele la care se bea bere, pe atât e decontrolată într-o fabrică, unde berarii sunt senzorii capabili săsesizeze orice neregulă şi roboţii uriaşi care fierb, răcesc saufiltrează băutura.

La una dintre cele mai mari fabrici de bere din România, aflatăîn comuna Pantelimon, ingredientele de bază sunt cele de acum unsecol, malţul, adus cu TIR-ul din Olanda, Germania sau Ungaria şiobţinut din orz cu două sau şase rânduri de boabe pe spic, apa,luată din puţuri de 180 de metri adâncime, hameiul şi drojdia,scrie Gândul. Pentru unele sortimente de bere sefoloseşte şi mălai, în combinaţie cu malţul, o altă "sursă deamidon", după cum spune directorul de calitate Mario Zurini.

Vedeţi cum se face berea în România într-un reportajvideo pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO