Analiză

Cum vor evolua cele mai importante 50 de pieţe în 2013

Cum vor evolua cele mai importante 50 de pieţe în 2013
08.01.2013, 00:08 2407

27 din cele 50 de pieţe analizate de ZF ar putea înregistra creşteri anul acesta, cele mai optimiste estimări fiind cele din industria componentelor auto care se bazează pe noi investiţii, metalurgie neferoasă şi resurse umane.

Cum predicţia pentru niciun domeniu nu trece de 11%, se poate spune că un optimism precaut revine în economie după mai mulţi ani de scăderi, însă 2013 rămâne dificil pentru alte 18 domenii unde se lucrează cu un scenariu de stagnare.

Pentru domenii precum energia, construcţiile sau industria auto, anul acesta ar putea să fie anul zero.

Alte cinci industrii nu au scăpat însă de scăderi. Cea mai sumbră estimare vine din sectorul mezelurilor, acolo unde se aşteaptă o scădere de până la 15% şi unde mare parte dintre producători sunt la limita profitabilităţii sau pe pierdere.

În plan macroeconomic analiştii văd posibilă o redresare a economiei în acest an comparativ cu 2012, anticipând o creştere a PIB de 1-2%, însă absorbţia fondurilor europene şi investiţiile străine vor continua să joace un rol decisiv pentru menţinea economiei în teritoriu pozitiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO