Analiză

De ce vând companiile aeriene şi agenţiile de turism în euro?

22.09.2010, 23:53 176

Românii plătesc în euro şi vacanţele în străinătate, biletele deavion şi serviciile de cazare la unele hoteluri. Mircea Vladu,proprietarul agenţiei de turism Prestige Tours, a declarat căvacanţele în afara României se vând în euro pentru că este permisde lege, iar BNR le dă agenţiilor dreptul să încaseze euro.

"Avem preţuri în euro doar pentru vacanţele în străinătate pentrucare avem şi cheltuieli în euro. În primul rând trebuie să cumpărămbiletele de avion în euro în loc de lei şi trebuie să plătim tot îneuro camerele pe care le rezervăm în hotelurile din străinătate", adeclarat Mircea Vladu, adăugând că vacanţele se vând la cursullei-euro stabilit de BNR în ziua respectivă. România este singuraţară care nu a adoptat moneda europeană şi în care se vând totuşiproduse şi servicii turistice în euro. "Agenţiile de turism auinsistat şi au cerut companiei naţionale aeriene Tarom să vândăbilete în lei, însă reglementările din România îi permit să vândăîn moneda europeană pentru a evita variaţiile de curs. În Ungariasau Cehia, companiile aeriene sunt obligate să vândă bilete înmoneda naţională", a susţinut Vladu.

Compania naţională aeriană Tarom, dar şi celelalte companii ceoperează pe piaţa românească au preţuri în euro la toate biletelede avion. "Moneda în care se exprimă tarifele în transportul aeriande pasageri se aprobă în cadrul IATA (Asociaţia Internaţională aTransportului Aerian), în baza unei analize complexe a stabilităţiimonedei locale şi prin votul unanim al companiilor membre,concretizat într-o rezoluţie de implementare", au declaratoficialii Tarom, care a avut anul trecut cheltuieli de circa 318milioane de euro. Ei au mai precizat că Tarom vinde bilete de avionla cursul Băncii Naţionale a României. Şi oficialii Air France-KLMspun că preţurile afişate pe site-ul de rezervări pentru biletelede avion cu plecare din România sunt fixate în euro, în timp ce înUngaria preţurile sunt afişate în forinţi. "Biletele de avion AirFrance KLM sunt vândute în proporţie de 85% prin intermediulagenţiilor acreditate IATA, care vând bilete atât în valută liberconvertibilă, cât şi în RON. Pentru vânzările realizate înbirourile proprii, clienţii pot opta pentru plata în euro sau ron,în ultimul caz solicitându-se plata prin transfer bancar", adeclarat Emanuela Ghyka, marketing & communication manager alAir France-KLM.
Mirabela Tiron

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO