Analiză

Doar Londra mai da doi bani pe viata lui Saddam Hussein

16.12.2003, 00:00 26



Liderii comunitatii internationale, inclusiv administratia provizorie de la Bagdad, dezbat cu nedisimulat interes judecarea fostului dictator irakian Saddam Hussein pentru faptele comise in timpul celor 34 de ani de dictatura. Vor fi judecate cazurile de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi comise de Saddam in perioada 17 iulie 1968 -1 mai 2003, a anuntat ieri Consiliul irakian de guvernare. Noua putere irakiana afirma ca Saddam Hussein - capturat sambata noapte la Tikrit - trebuie judecat de Tribunalul irakian si este pasibil de pedeapsa capitala. Comunitatea internationala are pareri impartite in aceasta privinta. Presedintele american George W. Bush a spus ca Saddam trebuie sa raspunda in fata justitiei, fara a preciza daca este vorba despre justitia irakiana sau internationala, guvernul britanic - care a sustinut neconditionat interventia SUA in Irak - nu este de acord cu pedeapsa capitala, in timp ce Australia, un alt aliat al Washingtonului sustine aplicarea pedepsei cu moartea impotriva lui Saddam. In schimb, presdintele francez Jaguesc Chirac a afirmat ca fostul dictator irakian ar trebui judecat de "un tribunal international si impartial, nu de unul irakian". Argumentul presedintelui francez este acela ca Saddam va trebui sa plateasca nu numai pentru irakienii persecutati in timpul regumului sau represiv cat si pentru victimele din Iran de care fostul presedinte irakian este responsabil. Varianta franceza este sustinuta si de avocatul iranian Shirin Ebadi, care a obtinut in acest an premiul Nobel pentru Pace precum si de autoritatile iraniene, care vor ca fostul dictator sa plateasca pentru razboiul impotriva Iranului.





Bagdadul garanteaza un proces corect



Consiliul de guvernare de la Bagdad - organism ce administreaza Irakul pana la primele alegeri - doreste ca Saddam Hussein sa fie judecat de o instanta irakiana, Tribunalul special infiintat pentru judcarea membrilor fostului regim Baas. Puterea provizorie irakiana este decisa sa respinga orice cerere de judecare a fostului dictator de catre o instanta internationala. Legislatia irakiana prevede inca pedeapsa capitala iar prima victima a acestei controversate pedepse, dupa caderea regimului Saddam, ar putea fi chiar fostul dictator. Pentru executarea lui, puterea provizorie de la Bagdad a avansat deja o data: "Saddam ar putea fi executat pe 1 iulie," a declarat Mouwafak al-Rabii, membru al Consiliului irakian, ce doreste ca procesul sa inceapa cat de curand posibil. Alti membri ai consiliului sustin ca organizarea unui proces va necesita mai mult timp.



Presedintele Consiliului irakian de guvernare, Abdel Aziz al-Hakim, a declarat ca garanteaza "un proces corect" pentru Saddam insa nu a exclus aplicarea pedepsei capitale. "Pentru moment, Saddam Hussein este considerat cel mai mare criminal, insa pedeapsa va fi decisa la finalul procesului", a adaugat el.



"Unii dintre membrii Consiliului de guvernare au discutat cu Saddam Hussein (...), care nu a manifestat nici un regret, aparandu-si numai propriile interese", a mai spus al-Hakim. "Irakienii au capacitatea de a asigura un proces legal, pe care il vom organiza in conformitate cu criteriile dreptului international si ale drepturilor omului", a subliniat el.



Puterea privizorie nu se indoieste ca irakienii vor depune marturie impotriva fostului dictator. Potrivit ministrului irakian de externe, Hoshiyar Zebari, irakienii vor depune marturie impotriva lui Saddam Hussein intrucat reprezinta "cheia multor intrebari fara raspuns" si este responsabil pentru moartea a milioane de persoane, declansarea catorva razboaie si utilizarea armelor chimice impotriva irakienilor. "Oamenii vor sta la coada ca sa vorbeasca despre ceea ce a facut el", a precizat Zebari. "Are totul. Arme de distrugere in masa - el este cel care stie ce a facut cu ele", a adaugat ministrul irakian. Zebari a declarat ca prinderea sa va demoraliza rebelii si va reprezenta un nou inceput pentru irakieni.





Londra se opune pedepsei capitale



Presedintele american George W Bush nu s-a pronuntat explicit in privinta judecarii fostului dictator irakian. Liderul de la Casa Alba a spus doar ca Saddam Hussein "va da socoteala in fata justitiei", pentru ceea ce a interzis el pentru milioane de oameni". In schimb, ministerul britanic de externe a subliniat opozitia Marii Britanii fata de condamnarea lui Saddam Hussein la moarte, daca acesta va fi judecat de autoritatile irakiene. Londra aminteste ca "pozitia noastra in legatura cu pedeapsa capitala este cea pe care am anuntat-o cu mult timp in urma, mai precis este vorba despre o opozitie ferma". La randul sau, Franta, stat care s-a opus razboiului din Irak, sustine ca Saddam Hussein va trebui judecat de un tribunal international, argumentand ca astfel fostul dictator ar raspunde si pentru "miile de morti din Iran din 1980-1988". Pozitia Frantei vine in intampinarea Iran-ului, care a solicitat constituirea unui tribunal international pentru judecarea fostului lider irakian. Iran-ul a declarat ca acest tribunal ar trebui sa stabileasca in acelasi timp si cine l-a sustinut pe dictator. Iranul pregateste o plangere impotriva lui Saddam Hussein, pe care il acuza de comiterea de crime impotriva Republicii Islamice, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Teheran, Abdollah Ramezanzadeh, citat de AFP. "Irakienii sunt primii indreptatiti sa depuna plangeri impotriva lui Saddam, dar acest lucru nu inseamna ca nu au si altii dreptul sa depuna plangeri la instante internationale", a spus el. Sute de mii de iranieni au murit in perioada 1980 - 1988, in cursul razboiului declansat dupa invadarea provinciei petroliere Khuzestan de catre trupele fostului regim de la Bagdad.





Urmasul lui Saladin, prizonier de razboi



Fostul dictator irakian - caruia ii placea sa fie comparat cu Saladin, eliberatorul Ierusalimului - este in custodia americanilor, intr-un loc tinut secret de autoritatile de la Washington, sub stricta protectie. Cel care a dominat viata politica si publica din Irak timp de 34 de ani este tratat acum ca prizonier de razboi si i se va asigura protectia potrivit Conventiei de la Geneva. Conform Conventiei de la Geneva, "Prizonierii trebuie protejati permanent, in special impotriva actelor de violenta si intimidare si impotriva insultelor si curiozitatii publice".



Potrivit secretarului american al apararii Donald Rumsfeld, Saddam Hussein refuza sa coopereze cu fortele americane. Fostul lider irakian a sustinut, potrivit unui responsabil american, citat de revista Time, ca Irakul nu a detinut arme de distrugere in masa. Intrebat daca inainte de interventia militara a coalitiei americano-britanice puterea de la Bagdad a avut arme de distrugere in masa, Saddam Hussein a raspuns: "Nu, bineinteles ca nu. Statele Unite au inventat acest motiv pentru a justifica invazia Irakului".



Ulterior insa, Saddam Hussein a acceptat sa coopereze cu anchetatorii americani si a oferit informatii care au condus la arestarea unui lider al gherilelor irakiene, relateaza Sky News. Anchetatorii spera ca Saddam Hussein va oferi informatii si despre armele de care dispunea regimul sau.



In momentul capturarii, Saddam a spus in limba engleza: "Sunt Saddam Hussein, sunt presedintele Irakului, si vreau sa negociez". Trupele americane au replicat: "Presedintele George W. Bush va saluta". Exista informatii ca fostul lider irakian a fost transferat la o baza militara americana din Qatar, dar oficialii irakieni au dezmintit aceste zvonuri.





Manifestatii pro-Saddam la Tikrit



Daca imediat dupa aflarea vestii capturarii lui Saddam, in majoritatea marilor orase irakienii au iesit in strada sa sarbatoresca arestarea fostului dictator, exceptie a facut Tikrit, fieful fostului lider de la Bagdad. Ieri, trei sute de studenti au manifestat la Tikrit, denuntand capturarea lui Saddam Hussein. Protestatarii au scandat sloganuri favorabile fostului presedinte - "Te vom apara Saddam Hussein cu sangele nostru, cu sufletul nostru", "Intregul Irak canta gloria lui Saddam Hussein". Mai multi studenti plangeau si fluturau bancnote cu fotografia fostului presedinte, relata ieri AFP. Politia irakiana si fortele americane au reusit sa ii disperseze pe manifestanti, mai multe persoane fiind lovite sau arestate.



Capturarea lui Saddam Hussein nu a dus la incetarea imediata a violentelor. Doua atentate cu masina-capcana au avut loc ieri dimineata in Irak. O masina-capcana a explodat in fata sectiei de politie al-Aramiya, din vestul Bagdadului, atentatul soldandu-se cu moartea a opt persoane si ranirea altor 13. Un alt vehicul a explodat in fata unui comisariat de politie dintr-un oras situat la 30 de kilometri de Bagdad, soldat cu moartea a sase politisti. Un al treilea atac a fost evitat intr-un cartier din Bagdad. Atacurile de ieri survin dupa un alt atentat sangeros care a avut loc ieri la Bagdad, soldat cu moartea a 27 de persoane. Administratia americana a avertizat ca la Bagdad, violentele nu vor inceta imediat dupa capturarea lui Saddam Hussein.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO