Analiză

Doi români din trei nu vor şi se tem să-şi doneze organele

Doi români din trei nu vor şi se tem să-şi doneze organele

Autor: Razvan Muresan

02.12.2010, 13:35 32

Neîncrederea în sistem şi teama de manipularea corpului umansunt motivele principale invocate de europenii care sunt contradonării de organe. Totuşi, aproape o treime din cei ce seîmpotrivesc donării propriilor organe sau ale rudelor suntincapabili să găsească un motiv logic de a justifica refuzul.

Privind înspre România, putem observa o situaţie cel puţinsurprinzătoare, cât timp doar unul din trei români şi-ar donaorganele, iar 17% dintre subiecţi răspund cu "nu ştiu" laîntrebarea "din ce motiv nu doriţi să vă puneţi la dispoziţieorganele pentru transplant". Un alt răspuns dat de concetăţeniinoştri face trimitere la cele sfinte, iar ponderea celor ce refuzăsă doneze din motive religioase este de 17%, cea mai mare peansamblul UE.

Într-o discuţie cu BUSINESS Magazin, sociologul Mircea Kivususţine că educarea oamenilor în legătură cu transplantul de organea început în Europa Occidentală în urmă cu 30 de ani, în timp ce,la noi, există nenumărate semne de întrebare legate de condiţiileîn care se face. Sau, mai precis, e vorba de o lipsă de informare,pe de-o parte, dar şi de un grad scăzut de solidaritate faţă de ceidin jur. "Transplantul e un caz extrem, dar nu vorbim desolidaritate nici măcar în situaţii simple, cum ar fi protestelesindicale." Potrivit sociologului, spiritul de solidaritate e mairedus în rândul românilor pentru simplul fapt că după zeci de anide comunism în care s-a indus o falsă imagine a solidarităţii s-aajuns brusc în extrema cealaltă, când "nimănui nu-i mai pasă denimeni". Kivu constată şi absenţa unui punct de vedere ferm alBisericii Ortodoxe Române, care a sugerat că nu ar fi tocmai înfavoarea acestor transplante. Iar în lipsa unei reacţii ferme aînalţilor prelaţi, aparţinătorii pacientului aflat la limitasupravieţuirii refuză recoltarea organelor sale, din motivereligioase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO