Analiză

Dramatic. Care e realitatea sistemului naţional energetic: O treime din capacitate nu funcţionează din motive administrative, tehnice şi de mediu

Dramatic. Care e realitatea sistemului naţional...

Autor: Roxana Petrescu

14.01.2019, 00:07 2377

Din 24.000 MW de capacitate instalată, nivel care repre­zin­tă puterea „pe hârtie“ a tuturor unităţilor de producţie a energiei electrice din România, 8.000 MW sunt indis­po­nibili, arată datele oficiale primite de la Ministerul Energiei. Situaţia „din teren“ arată însă mai delicat după ce timp de o săptămână România nu a putut face faţă cererii interne de energie decât prin importuri.

„Din cei aproximativ 24.000 MW instalaţi, care repre­zintă valoarea corespunzătoare capacităţilor care aparţin tuturor operatorilor economici producători de energie electrică din SEN (Sistemul Energetic Naţional), circa 8.000 MW sunt indisponibili din motive adminis­tra­tive, teh­nice sau prin nerespectarea condiţiilor de mediu“, spun reprezentanţii Ministerului Energiei, adminis­tra­torul celui mai mare parc de producţie de energie din România. Ministerul Energiei nu dă însă o listă a acestor unităţi care compun cei 8.000 MW.

În realitate însă, cei 24.000 MW sunt pe hârtie şi reprezintă capacitatea instalată a unităţilor de producere a energiei, o putere nominală. Puterea disponibilă însă ar fi de 20.162 MW, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, dacă din capacitatea de 20.162 MW sunt extraşi cei 8.000 MW, rezultă că România se bazează doar pe 60% din capacitatea sa de producţie, pe circa 12.000 MW.

Cum 4.500 MW sunt montaţi în eoliene şi solare, care funcţionează după cum bate vântul sau arde soarele, lipsite complet de orice capacitate de stocare, este de înţeles de ce în ultima săptămână România s-a bazat pe importuri pentru acoperirea consumului intern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO