Analiză

Dumitru, Raiffeisen: Trebuie să muncim şi după aceea să consumăm

 Dumitru, Raiffeisen: Trebuie să muncim şi după aceea să consumăm
12.08.2010, 23:52 35

Economia românească ar fi intrat în recesiune chiar şi fărăcriza financiară mondială, pentru că mo­delul de creştere dintrecut nu a fost sustenabil şi de aceea România nu trebuie să semai întoarcă la prin­cipiul: "Ne îndatorăm şi consu­măm", apreciazăIonuţ Dumitru, econo­mistul-şef al Raiffeisen Bank.
"Nu ne putem întoarce la principiul că ne îndatorăm şi con­sumăm.Cred că mai întâi trebuie să muncim şi după aceea să consu­măm,pentru că un consum care nu se bazează pe producţie internă nupoate funcţiona la nesfârşit", a afirmat Dumitru.
El apreciază că există patru factori principali pentru careRo­mânia nu are creştere economică în 2010, aşa cum indicaumajoritatea prognozelor de la sfârşitul anului trecut. Astfel,statul nu a direcţionat o parte din banii pentru cheltuieli socialecătre investiţii şi nu a redus nivelul arieratelor. Totodată,gra­dul de absorbţie a fondurilor euro­pene a fost sub nivelulprognozat, iar fiscalitatea a fost majorată.
Economistul-şef al Raiffeisen se aşteaptă la o revenire pe plus aeconomiei anul viitor, apreciind că există riscul ca acest plus săse transforme într-un uşor minus în scenariul unor noi majorări detaxe, după ce în ultimul an Guvernul a majorat nivelulcontribuţiilor sociale, accizele şi TVA.
"Pe baza informaţiilor existente în prezent, economia îşi revine în2011. O creştere negativă nu mi se pare plauzibilă decât înscenariul unei noi creşteri de taxe. Cred totuşi că ajustărilefiscale se vor face anul acesta cel puţin dacă ne gândim că 2011este an preelectoral", a afirmat el.
Dumitru a identificat nivelul scăzut de colectare a impozitelor cafiind o problemă majoră în România, în condiţiile în care numai pecolectarea TVA dimen­siunea evaziunii este de circa 50%. El spunecă în scenariul în care ar exista suficientă voinţă politică,sumele colectate din TVA ar putea urca până la 11% din PIB faţă desub 7% din PIB în prezent. În acelaşi timp, deşi nu reuşeşte săcolecteze suficient de bine taxele şi impozitele, statul arecosturi de funcţionare foarte mari şi din ce în ce mai greu desuportat, a con­cluzionat Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO