Analiză

E criză? Făceţi-vă cumpărăturile de la executări silite

E criză? Făceţi-vă cumpărăturile de la executări silite

Autor: Loredana VOICULESCU

21.08.2011, 16:37 3954

Un apartament cu trei camere în centrul Bucureştiului este scos la vânzare de către o bancă pentru 100.000 de euro. Un teren de 560 mp, lângă Ateneul Român va fi licitat de la un preţ de pornire de 980.000 de euro. Acestea sunt doar două exemple din miile de anunţuri de licitaţii organizate de bănci în urma executărilor silite. Şi nu este vorba doar despre case sau terenuri. Printre oferte se numără şi o Dacia Solenza, cu preţ de pornire de 3.000 de euro şi chiar o fermă de vaci.

Executorii bancari spun că în ultima vreme sunt tot mai multe bunuri scoase la licitaţie. "Se pot vinde repede atât autoturisme, bijuterii, ambarcaţiuni, dar şi clădiri şi terenuri. În afară de preţul de vânzare, importantă este valoarea bunului pe care o văd investitorii în viitor. Pe de altă parte, într-un fel se va vinde un teren de 500 mp lângă Sala Palatului şi în alt timp se va vinde un teren de aceeaşi suprafaţă situat la Buftea", a declarat pentru Gândul un executor bancar. El spune că sunt şi cazuri de aşa-numiţi "vânători de chilipiruri" care reuşesc să cumpere la preţuri foarte mici, de 10-15% din valoarea reieşită din raportul de evaluare - bunuri executate silit de bănci.

În prima şedinţă de licitaţie, preţul de pornire este egal cu valoarea rezultată din evaluare. La al doilea termen, se scade valoarea cu 25%. Dacă nu se vinde, pot veni doi ofertanţi care depun oferte, unul de 10% şi altul de 15% din preţul iniţial, de exemplu. Şi licitaţia se poate adjudeca în favoarea celui care dă mai mult, chiar dacă preţul este foarte mic.

În acest caz pierde şi instituţia bancară, care nu îşi recuperează paguba, dar şi persoana datoare, care pierde şi bunul şi nici nu reuşeşte să îşi acopere datoria pe care o are la bancă. "Am avut un astfel de caz în care o judecătoare a decis că un apartament de 140.000 de euro putea fi adjudecat cuiva cu 10.000 de euro. Dar noi am cerut în instanţă ca preţul să fie considerat neserios şi până la urmă am avut câştig de cauză. Astfel de cazuri ar putea dispărea, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil, din toamnă. În proiectului noului Cod Civil se consideră ca preţ neserios un preţ mai mic de 30% din valoarea rezultată din evaluare. Şi aşa mi se pare tot puţin…", a comentat executorul bancar.

Vedeţi ce se vinde şi ce nu la executări silite pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO