Analiză

Electrica mai pregăteşte un export de energie de 200 MW. Ce impact are acest lucru în piaţă?

Electrica mai pregăteşte un export de energie de 200 MW. Ce impact are acest lucru în piaţă?

Autor: Roxana Petrescu

23.09.2010, 23:57 229

Astfel, România exportă în prezent în Serbia 300 MW de energie,cât consumă în doi ani de zile Petrom, şi sunt discuţii pentru încăun export de 200 MW în octombrie, cumpărătorul fiind acelaşi,grupul Rudnap din Serbia, despre care se ştiu puţineinformaţii.
La începutul acestei luni, Electrica, companie de distribuţie şifurnizare a energiei electrice, a fost intermediarul uneitranzacţii de circa 100 de milioane de euro reprezentând un exportde electricitate de 300 MW către Serbia.

Cei implicaţi în această afacere au fost pe de o parte producătoriide stat Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexurile EnergeticeTurceni şi Rovinari care au făcut un coş de energie, l-au dat maideparte către Electrica, pentru ca ulterior Electrica să vândăaceastă energie către o filială locală cu 3 angajaţi şi acţionariatcipriot a unui grup din Serbia, Rudnap. Potrivit site-ului Rudnap,grupul este prezent în 15 ţări din Europa de Sud - Est. Filiala dinRomânia a avut anul trecut afaceri de 7,2 milioane de euro, fiinddeţinută în proporţie de 99% de către compania cipriotă AltariaResearch Limited.

Încă 200 MW din octombrie

Tranzacţia prin care Electrica a realizat primul export de energiecu Rudnap s-a făcut prin derogare de la Ordinul 445/2009 emis defostul ministru al economiei Adriean Videanu, prin care toţiproducătorii de energie din subordinea instituţiei erau obligaţisă-şi vândă cantităţile de energie disponibile pe OPCOM, bursa deenergie. Acest ordin a fost dat pentru a transparentiza piaţaenergiei. Fiind dată această derogare, nu a mai fost necesarăorganizarea unei licitaţii, reprezentanţii Electrica precizândrecent că ei au înaintat ofertele de vânzare către anumite firmecare îndeplineau o serie de criterii.
Ideea care a stat la baza acestui export de energie a fost ajutareaconsumului de cărbune produs de Societatea Naţională a LignituluiOltenia, iar, potrivit părţilor implicate, efectul a fostbenefic.

Surse din piaţă spun că în completarea exportului de energie de 300MW pe o perioadă de un an către Rudnap, care a început de la 1septembrie, se pregăteşte un act adiţional pentru încă 200 MWpentru aceeaşi companie. În total, exportul ar ajunge la 500 MW,aproape 70% din capacitatea unui reactor nuclear al centralei de laCernavodă, valoarea totală a tranzacţiei fiind de până la 200 demilioane de euro dacă şi al doilea contract va avea tot o durată deun an.
"În mod normal, cel de-al doilea export de energie ar fi trebuit săînceapă de la 1 octombrie. Discuţiile continuă, iar afacerea arputea fi parafată în câteva zile", spun surse din piaţă.

Dacă preţul este bun, se vinde
Deşi consumul de energie din întreaga regiune a fost afectat decriză, alte surse din piaţă spun că întotdeauna un preţ bun vaatrage o cerere pe măsură.
"Sunt zone relativ deficitare în ceea ce priveşte alimentarea cuenergie, iar dacă preţul este bun, intri. Totul este o chestiune depreţ", spun sursele amintite.
Concomitent cu aceste exporturi de energie, surse din piaţă spun căs-au făcut şi vânzări directe între producătorii de stat cătreElectrica şi mai apoi către anumiţi clienţi, evitându-se astfelbursa de energie.
"Au fost anumite aranjamente în afara pieţei şi ca urmare piaţaeste goală de energie. Sunt mecanisme bune, transparente, dar caredin păcate au rămas fără conţinut", spun surse din piaţă.

Vânzări directe de energie
Un astfel de exemplu este un contract semnat între Nuclearelectricaşi Electrica pentru alimentarea combinatului Mittal de la Galaţi.Reprezentanţii Nuclearelectrica nu au putut fi contactaţi pentrudetalii.
"Contractele derulate de Electrica în baza licenţei de furnizare auclauze de confidenţialitate care nu permit comunicareainformaţiilor fără acordul celeilalte părţi contractante", auprecizat reprezentanţii Electrica.
În contextul în care multă energie relativ ieftină fie se duce laexport, fie este vândută prin derogări evitându-se astfel bursa deenergie, pe piaţa contractelor bilaterale a OPCOM, adică acontractelor pe termen lung, anul acesta s-au vândut "cantităţifarmaceutice", spun unii furnizori de energie.
Deşi aproape toate companiile de profil recunosc faptul căexporturile de energie sunt un lucru foarte bun, fiind o modalitatede sprijin pentru producători, modul în care se face acest lucruridică semne de întrebare.
"Este normal să-i sprijini pe producători, dar atâta vreme câtexistă mecanisme de piaţă, să se respecte. Atâta vreme cât se facexcepţii, lucrurile nu merg într-o direcţie bună", mai spun sursedin piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO