Analiză

Este mai rentabil să mergi cu maşina sau cu metroul? Află aici care este distanţa pentru care nu merită să cumperi o cartelă. Analiză ZF

Analiză ZF: Este mai rentabil să mergi cu maşina sau cu metroul? Află aici care este distanţa pentru care nu se merită să cumperi o cartelă

Autor: Bogdan Alecu

03.10.2011, 11:44 8185

Odată cu scumpirea cartelelor de metrou la 4 lei, maşina devine un mijloc de transport mai accesibil decât s-ar fi crezut, potrivit unei analize ZF. În condiţiile în care un litru de motorină costă 5,47 lei, iar unul de benzină 5,49 litri, cu banii cheltuiţi pe o cartelă de metrou se pot cumpăra 0,73 litri de motorină, sau 0,72 litri de benzină.

Consumul urban al unei Dacia Logan cu motor pe benzină de 1,2 litri 75 CP este de 7,6 litri/100 km, dar având traficul din Capitală, vom lua în calcul un consum mediu de 9 litri/100km - în acest caz, cu 0,72 litri de benzină se va putea parcurge o distanţă de 8 km.

Dacă luăm în calcul un model Dacia Logan cu motor diesel 1,5 dCi de 75 CP, aceasta are un consum urban oficial de 4,9 litri/100 km, dar la fel ca şi în cazul benzinei, vom lua în calcul un consum mai mare, de 6,4 litri/100 km. În acest caz, cu 0,73 litri de motorină se poate parcurge o distanţă de 11,4 kilometri, adică de la Piaţa Unirii până la staţia de metrou Aurel Vlaicu şi retur.

În afara costului legat de combustibil, în cazul unui automobil mai trebuie luate însă în calcul şi costuri suplimentare legate de parcare, uzură şi rată lunară. Pe de altă parte, cine deţine deja un automobil, în special unul economic, îl poate utiliza cu un cost mai redus decât în cazul unei călătorii cu metroul.

Metroul poate câştiga însă decisiv numai în cazul abonamentelor - unul lunar de 62 de călătorii costă 35 de lei, iar unul cu număr nelimitat de călătorii ajunge la 50 de lei.

Precizare: Pentru articolul de mai sus s-a luat în calcul o călătorie dus-întors cu automobilul - distanţă regăsită în distanţa totală care poate fi parcursă fără a depăşi tariful unei cartele de metrou cu două călătorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO