Analiză

Europa a atins apogeul ca supraputere economică şi politică, dar euro va supravieţui - sondaj KPMG

Europa a atins apogeul ca supraputere economică şi politică, dar euro va supravieţui - sondaj KPMG

Autor: Emil Popescu - Mediafax

08.08.2011, 15:06 2400

Majoritatea liderilor în afaceri din Europa şi Orientul Mijlociu(64%) apreciază că Europa a atins apogeul ca supraputere economicăşi politică mondială, că importanţa acesteia va scădea în aniiurmători şi că moneda euro va exista în forma actuală şi pestecinci ani, potrivit unui sondaj al KPMG.

Sondajul a fost realizat de compania de audit şi consultanţăKPMG, fiind intervievaţi peste 1.500 de directori executivi şifinanciari din 22 de state din Europa, inclusiv România, şiOrientul Mijlociu.

Conform sondajului, 64% dintre participanţi afirmă că Europa aatins apogeul ca supraputere economică şi politică şi tot atâţia seaşteaptă ca, în ciuda problemelor economice şi politice actuale cucare se confruntă Europa, moneda euro va supravieţui crizei şi varămâne în forma actuală cel puţin pentru următorii cinci ani.

"Liderii politici şi cei din afaceri cunosc foarte bineproblemele cu care Europa, ca uniune economică şi politică, seconfruntă. Deja toată lumea ştie că această criză a datoriilor îneconomiile periferice ale zonei euro ridică probleme serioase şi căpentru a rămâne în această zonă vor fi necesare ajustări serioasede salarii/preţ pentru a reinstaura competitivitatea, în plus faţăde măsurile de austeritate impuse finanţelor publice", a declaratîntr-un comunicat Jeremy Kay, Partner al Operations Strategy Groupdin cadrul KPMG.

El a arătat că un stat care ar căuta să-şi rezolve problemelerenunţând la moneda unică ar trebui să se aştepte la penalităţiimportante.

"Repercusiunile pentru celelalte economii din zona euro ar fiuriaşe şi rezultatele sondajului reflectă convingerea că trebuie săexiste suficientă voinţă politică pentru a se evita o astfel desituaţie şi pentru a împiedica o altă criză financiară la o scarăsimilară cu Lehman. În ceea ce priveşte poziţia Europei,majoritatea liderilor în afaceri recunosc că în prezent are loc odeplasare de putere către pieţele în curs de dezvoltare şi celeemergente, dar aceasta nu înseamnă în mod necesar că situaţia esteatât de sumbră pentru Europa. Termenul cheie în acest caz este«relativ»", a continuat reprezentantul KPMG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO