Analiză

Fondurile de private equity şi venture capital au investit anul trecut în România doar 115 mil. euro. În Polonia au pariat de şase ori mai mult

Fondurile de private equity şi venture capital au...

Autor: Cristina Roşca

22.05.2023, 00:07 418

Investitorii financiari sunt aproape invizibili în economie, investiţiile fondurilor de private equity repre­zentând doar 0,025% din PIB. Situaţia nu este mult dife­rită nici în ceea ce priveşte fondurile de venture capital, aici ponderea în PIB fiind de 0,016%, arată datele Invest Europe, asociaţia europeană a investitorilor financiari.

Astfel, România ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte investiţiile fondurilor de private equity ca pondere în PIB. Când vine vorba de acelaşi indicator, dar pentru fondurile de venture capital, piaţa locală e penultima, înaintea Bulgariei.

„La ce ne uităm noi ca industrie, pe lângă numărul şi volumul tranzacţiilor, este la indicatorul procentul investiţiilor raportat la PIB. Din păcate, acest nivel a fost de 0,025% din PIB în 2022 (pentru fondurile de private equity – n. red.), nivel care ne plasează pe ultimul loc în statistici. El este de 8-10 ori mai mic decât media Europei Centrale şi de Est şi chiar de 20-25 de ori mai mic faţă de media de la nivel european“, afirmă Daniela Iliescu, director executiv la ROPEA, asociaţia fondurilor de private equity din România.

Astfel, la un PIB de 280 mld. euro rezultă că fondurile de private equity au investit anul trecut în România doar 70 de milioane de euro. Acestei sume i se adaugă cele 45 mil. euro investite de fondurile de venture capital.

Piaţa locală e mult în urma altora, chiar şi din regiune, cum e cazul Poloniei, unde suma investită e de şase ori mai mare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO