Analiză

Germania duce în spate economia UE

 Germania duce în spate economia UE

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

15.05.2011, 23:46 1784

Economia Uniunii Europene aavansat cu 0,8% în primele trei luni ale acestui an, în creştere dela 0,3% în trimestrul anterior, potrivit BBC News. Avansul s-abazat în mare parte pe rezultatele peste aşteptări înregistrate deGermania, a cărei economie a crescut cu 1,5% faţă de trimestrulanterior şi cu 4,8% faţă de perioada similară din 2010.

Grecia, ţara care a generat crizadatoriilor suverane din Europa, a raportat o rată de creşteresurprinzătoare de 0,8%. Economia franceză, a doua cea mai mare depe continent, a avansat cu 1%, economiile Italiei şi Spaniei aucrescut cu 0,1% şi respectiv 0,3%, însă economia Portugaliei aintrat în recesiune după ce s-a contractat pentru al doileatrimestru consecutiv.

Economia portugheză a scăzut cu0,7%, după un declin de 0,6% în ultimul trimestru al anului trecut.

"Aceasta este aproape cu siguranţăcea mai bună performanţă pe care o poate înregistra zona euro, iarritmul de creştere ar putea scădea în lunile care urmează", adeclarat Howard Archer din cadrul IHS Global Insight.

În cazul Greciei, evoluţiapozitivă indicată de cifrele trimestriale a reprezentat o surpriză,deşi comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior economiaţării s-a contractat cu 4,8%. Declinul Portugaliei este de aşteptatsă se accentueze ca urmare a măsurilor de austeritate convenite încadrul programului de bailout stabilit cu UE şi FMI.

Accelerarea ratei de creştere aSpaniei la 0,3% de la 0,2% în trimestrul anterior este maiîncurajatoare, ţara reuşind să evite un al treilea an consecutiv descădere a PIB-ului. Comparativ, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu0,5% în primele trei luni ale acestui an, iar cel al SUA cu 0,4%.

În cazul Franţei, ritmul decreştere consemnat în T1 a fost cel mai rapid din al doileatrimestru al anului 2006.

La nivelul UE, majoritateastatelor emergente estice au consemnat creşteri peste aşteptări înprimele trei luni, dar acestea au fost eclipsate de cele dinGermania şi Franţa, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO