Analiză

Harta mallurilor şi hipermarketurilor din Bucureşti

Harta mallurilor şi hipermarketurilor din Bucureşti

Autor: Cristi Moga

26.10.2013, 10:48 10118

Deschiderea mallului Promenada din nordul Bucureştiului, care marchează finalizarea unei investiţii de 300 de milioane de euro în proiectul Floreasca City (ce include şi clădirile de birouri Sky Tower şi Floreasca Office), aduce în discuţie cele mai importante proiecte imobiliare concretizate în ultimul deceniu în Capitală. Cele mai „costisitoare“ zece proiecte au implicat investiţii cumulate de peste 2 miliarde de euro, iar într-un top în funcţie de bugetul alocat dezvoltarea austriecilor de la Raiffeisen s-ar situa pe poziţia a treia, după megaproiectul din Băneasa şi investiţia celor de la AFI din zona Politehnică, potrivit unei analize a ZF.

Citiţi pe www.zfcorporate.ro Numărul mallurilor din Bucureşti îl concurează deja pe cel al fabricilor

Cele mai performante proiecte, în funcţie de veniturile realizate pentru fiecare metru pătrat de mall, sunt Băneasa, Cotroceni, Iulius Cluj, Bucureşti Mall, City Park Constanţa şi complexul comercial Orhideea, cu încasări de circa 30 euro/mp lunar.

Ierarhia la vârf în piaţa centrelor comerciale a rămas neschimbată anul trecut, unde mallurile domi­nante din Bucureşti - Băneasa Shop­ping City şi AFI Palace Co­troceni - au realizat cele mai mari venituri, în timp ce Bucureşti Mall, „pionierul“ acestei pieţe, continuă să piardă teren în aşteptarea unei renovări care întârzie să înceapă, reiese dintr-o analiză a ZF asupra celor mai im­por­tante 50 de centre comerciale din România.

Dezvoltarea imobiliară din ultimii zece ani a schimbat zone im­por­tante din Bucureşti, câmpuri de la marginea Capitalei sau fabrici din inte­riorul oraşului ca UMEB, Aerofina sau Semănătoarea fiind înlocuite de malluri sau clădiri de birouri în urma unor investiţii de miliarde de euro.

În peisajul imobiliar al Capitalei, investiţia austriecilor este, potrivit datelor ZF, a treia ca amploare, după dezvoltarea realizată în nordul Capitalei de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte pe platforma Băneasa, respectiv mallul AFI Palace Cotroceni şi clădirile de birouri ale proiectului AFI Park, dezvoltate de grupul israelian AFI Europe în zona Politehnică.

Israelienii de la AFI Europe au investit 300 de milioane de euro doar în mallul AFI Palace Cotroceni, unul dintre cele mai spectaculoase din sud-estul Europei, iar în ultimii ani în jurul acestui proiect au început să se ridice clădiri de birouri în urma unor investiţii suplimentare de circa 20 de milioane de euro per imobil; prima clădire a fost finalizată, iar următoarele două sunt în lucru, cu termene de predare în 2014.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO