România a importat în 2020 carne în valoare de 911 milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de 4,6 ori mai mici. Cea mai mare cantitate de carne importată, 280.000 de tone, a fost cea de porc, care a însemnat circa 600 de milioane de euro ca valoare, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
Carnea de porc a fost importată în cantităţi importante, pentru că majoritatea procesatorilor români folosesc carne de porc sau amestec din carne de porc şi vită, potrivit reprezentanţilor din industria cărnii.
Anul trecut, cel mai mare exportator a fost grupul de firme Aaylex, deţinut majoritar de antreprenorul Bogdan Stanca, unul dintre cei mai mari jucători din industria cărnii de pasăre, care are în portofoliu cârnaţii de pui Cocorico. Grupul are în prezent un număr total de peste 2.000 angajaţi şi a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri consolidată de peste 651 milioane de lei.