Analiză

În opt ani de zile din România au ieşit 30 de miliarde de dolari în fluxuri financiare ilicite, conform americanilor

În opt ani de zile din România au ieşit 30 de miliarde de dolari în fluxuri financiare ilicite, conform americanilor

Autor: Victor Rotariu

24.01.2011, 13:15 43

În perioada 2000-2008, din România au ieşit, sub formă defluxuri financiare ilicite, 32,4 miliarde de dolari. După mediaanuală, de 3,6 miliarde de dolari, România se clasează pe locul 28în lume, conform unui studiu al think tank-ului american GlobalFinancial Integrity, informează Gândul.

Autorii studiului precizează că aceste sume reprezintă ieşirilede capital considerate ilicite, un exemplu fiind expatriereaprofitului prin metode la limita legii, în special când vine vorbadespre preţurile de transfer, destinaţiile fiind paradisurilefiscale sau statele cu o fiscalitate mai scăzută.

În cazul în care cele 3,6 miliarde de dolari ar reprezenta doarprofit externalizat de către multinaţionale, ar însemna căpierderea la bugetul statului a fost, în fiecare an, de aproape 580de milioane de dolari, prin neimpozitarea acelui profit cu 16%.

Ei precizează de asemenea că aceste valori, la care s-a ajunsprin aplicarea a două metodologii, una dintre ele aparţinând BănciiMondiale, sunt conservatoare, respectiv indică valorile cele maisigure şi nu vârfurile posibile. În clasament, România esteîncadrată de Panama, locul 27, cu 3,94 miliarde de dolari şi deBelarus, locul 29, cu 3,55 miliarde de dolari. Primele cinci locuriale acestui clasament sunt ocupate, în ordine, de China (241,7miliarde de dolari), Federaţia Rusă (47,47 miliarde de dolari),Mexic (46,23 miliarde de dolari), Arabia Saudită (33,5 mld. dolari)şi Malaezia (32,6 mld. dolari). Conform studiului citat, ieşirileilegale de bani din ţările monitorizate au ajuns la 1.440 demiliarde de dolari în 2008, de la 1.260 de miliarde de dolari în2000. Citiţi mai multe despre România şi paradisurile fiscale pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO