Analiză

Încrederea analiştilor în economie începe să revină, dar toţi cred că cursul va creşte

Adrian CodÎrlaŞu, preşedintele CFA

Adrian CodÎrlaŞu, preşedintele CFA

Autor: Răzvan Botea

01.07.2019, 00:08 7376

♦  Condiţiile curente macroeconomice nu sunt îmbucurătoare, însă anticipaţiile arată bine.

Încrederea analiştilor financiari în economia românească a crescut în mai 2019, arată indicatorul de macroîncredere realizat de CFA România. Creşterea a fost im­pul­sionată de anticipaţiile analiştilor finan­ciari pentru economia românească pe un orizont de 1 an.

Încrederea analiştilor financiari în viitorul economiei are componenta de con­diţii curente şi componenta de anti­ci­paţie, aceasta din urmă fiind în sondajul din mai la nivelul de 48,1 puncte, în creş­tere cu 14,2 puncte faţă luna precedentă. Indicatorul condiţiilor curente este în scădere faţă de luna anterioară cu 1,5 puncte, însă în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut cu 1,5 puncte.

Astfel, indicatorul de încredere macro­eco­nomică a crescut în luna mai la 51,5 punc­te. Acesta a reintrat pe un trend ascendent, după scăderile puternice din lunile decembrie şi ianuarie. Printre cau­ze­le deteriorării încrederii analiştilor în eco­nomia românească de la începutul anului s-a numărat şi Ordonanţa 114, adop­tată de guvern la sfârşitul anului trecut şi care a dat planurile mediului de afaceri peste cap.

Indicatorul de încredere macroeco­nomică al CFA Society România ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza unui sondaj în rândul membrilor CFA România care cuprinde întrebări cu privire la mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia veniturilor perso­nale, rata inflaţiei pe un orizont de 12 luni, evoluţia cursului valutar.

Astfel, analiştii sunt de părere în proporţie de 77% că leul se va deprecia în următoarele 12 luni comparativ cu valoa­rea actuală. Valoarea medie a cursului de schimb pentru următoarele 12 luni este anticipată la 4,8384 lei pentru un euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO