Analiză

Indicele de încredere macroeconomic este la maximul ultimelor 16 luni. BNR va reduce din nou dobânda-cheie în şedinţa de luni

Indicele de încredere macroeconomic este la maximul...
24.09.2013, 21:25 2234

Indicele de încredere macroeconomică CFA România, care cuantifică aşteptările analiştilor financiari privind evoluţia economiei pe un an, a atins în august cel mai ridicat nivel înregistrat din mai 2012 (47,8) pe seama îmbunătăţirii percepţiei asupra condiţiilor curente din mediul de business.

Economia ar putea primi lunea vi­itoare un alt semnal de încredere printr-o nouă decizie a Băncii Naţionale de reducere a dobânzii-cheie la lei, probabil până la 4,25% conform estimărilor avansate de majoritatea ana­liştilor bancari.

În august creditarea a rămas pe minus, riscând să submineze perspectivele de creştere a economiei pe termen mediu, trendul negativ al finanţărilor private şi slăbiciunea persistentă a consumului reclamând noi stimuli. Şi BNR

şi-a arătat luna trecută preocuparea de a transmite un semnal de încredere către economie, care ar putea fi întărit luni prin a treia reducere consecutivă a dobânzii la lei, în concordanţă cu scăderea inflaţiei.

Pe de altă parte, numă­rul total de companii active din România a trecut pentru prima dată la finalul lunii august de 714.000 de firme, în creştere cu 2,7% faţă de 2012, arată datele furnizate ZF de către Registrul Comerţului.

Recesiunea a trimis la pământ 60.000 de companii în perioada 2009-2010 pentru ca ulterior businessul românesc să înceapă să crească, punctul maxim fiind atins luna trecută, prin cele peste 714.000 de companii active.

Un alt semnal pozitiv pentru businessul companiilor este scăderea cu aproape 7% a numărului de insolvenţe în perioada ianuarie-august faţă de acelaşi interval de anul trecut. Şi numărul de companii nou-înfiinţate a crescut cu 1,24% în aceeaşi perioadă. Statul se dovedeşte în continuare incapabil să transmită un stimul în economie prin investiţiile publice, alocările bugetare cu această destinaţie înregistrând o scădere de peste 10% la şapte luni.

Şansa consolidării unei creşteri economice bazate deocamdată numai pe exporturi şi pe conjunctura favorabilă din sectorul agricol se leagă aşadar de eforturile sectorului privat care încă ezită la rândul său să se angajeze în investiţii de extindere având în vedere fragilitatea consumului.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO