Industria şi comerţul au fost vedetele creşterii economice de 7% din 2017. „Peste 90% din creşterea economică vine din consum. (...) Nu poţi să înaintezi la nesfârşit aşa.“

8 mar 2018 Autor: Iulian Anghel

Industria şi comerţul au adus jumătate din creşterea eco­nomică de 7% din 2017, în vreme ce, pe partea de utili­zare a PIB, consumul a însemnat peste 90% din această creştere.

Potrivit datelor publicate ieri de INS privind struc­tura PIB şi a creşterii economice, industria a con­fir­mat statutul de vedetă pe care datele lunare i-o anticipau: la o creştere pe volum de 8% şi cu o pondere de 24% în PIB, industria a contribuit anul trecut, pe partea de for­mare a PIB, cu 1,9 puncte procentuale la creşterea eco­no­­mică de 7%. I-a urmat comerţul, cu o contribuţie la creş­terea economică de 1,6 puncte procentuale, agricul­tura cu 0,7 puncte, serviciile şi activităţile profesionale cu 0,7 puncte, sectorul IT cu 0,6 puncte şi administraţia cu 0,3 puncte.

Pe partea de utilizare a PIB, consumul, cu o pondere în economie de 77,3% a contribuit la creşterea economică de 7% cu 6,6 puncte, în vreme ce investiţiile, cu o pondere în PIB de 22,7%, a contribuit cu 1,2 puncte.

 „Datele sunt în linie cu aşteptările. Peste 90% din creşterea economică vine din consum (pe partea de utilizare a PIB – n. red.), după ce, cu un an înainte, 100% din creştere a venit tot din consum. O astfel de creştere ridică semne de întrebare pentru că nu poţi să înaintezi la nesfârşit aşa“, a comentat Ionuţ Dumitru, economit-şef al Raiffeisen Bank.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.03.2018

 
Cuvinte cheie:
Industria
, comerţul
, creştere economica
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide