Analiză

Libocor, BRD: Exporturile nu ne pot scoate din criză

Libocor, BRD: Exporturile nu ne pot scoate din criză
12.08.2010, 23:51 109

Economia ar putea să înregistreze anul viitor o creştere de0,5-1,5%, însă evoluţia depinde de foarte mulţi factori, una dintreincertitudini fiind nivelul taxării, în opinia lui Florian Libocor,economistul-şef al BRD-SocGen.
"Anul 2011 nu este electoral. Economia ar putea să crească cu0,5-1,5%. Însă depinde de foarte mulţi factori. Este cert căautorităţile fiscale nu vor veni cu noi taxe?"
Libocor susţine că exporturile, categoric, nu ne pot scoate dincriză. "Nu au anvergura necesară împingerii economiei în zonapozitivă. Nu ne vor ajuta. Nu ne vor scoate din recesiune. Consumuleste un motor, dar nu va putea fi atât de mult turat."
La începutul acestui an, exporturile erau văzute ca soluţiasalvatoare care să ajute România să iasă din recesiune. Însă înabsenţa relansării cererii interne, a consumului, se contureazăperspectiva unei contracţii economice de circa 2% în 2010.Potenţialul exporturilor este limitat, având în vedere perspectivaîncetinirii relansării ţărilor din UE, principalii partenericomerciali ai României, precum şi ponderea redusă a exporturilor înPIB, de circa 30%.
Libocor apreciază că efectul majorării TVA la 24% s-a "basculat" înproporţie de 70%. Preţurile de consum au înregistrat o creşterelunară de 2,58% în iulie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la4,38% în iunie la 7,14%. BNR a majorat estimarea pentru acest an,de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a creşterii TVA.
În plan fiscal, Libocor a adus în discuţie problema colectăriiveniturilor la buget, dând ca exemplu Bulgaria care reuşeşte săîncaseze mai mulţi bani deşi are taxe mai reduse ca România."Statul cheltuie, iar sectorul privat produce, creează locuri demuncă, virează taxe. Costurile de funcţionare ale statului suntmari."
Referindu-se la intervenţia altor state pentru susţinereasectorului privat, Libocor a precizat că acestea au direcţionatcheltuielile spre investiţii, nu preponderent spre salarii ca înRomânia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO