Analiză

Medicii, spitalele, farmaciile, Casa de Asigurări de Sănătate - nimeni nu a scăpat fără noi reglementări în domeniul sanitar în noul an

 Medicii, spitalele, farmaciile, Casa de Asigurări de Sănătate - nimeni nu a scăpat fără noi reglementări în domeniul sanitar în noul an

Autor: Ioana David

11.01.2011, 23:57 106

Noile norme vizează atât medicii de familie, spitalele,farmaciile, dar şi contribuabilii pentru că pensionarii cu veniturimai mari de 740 de lei plătesc din acest an contribuţii lasănătate. Acestea ating şi un aspect mai puţin vizibil, acela alstructurii şi numărului membrilor consiliului de administraţie (CA)al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). La o primăvedere, modificarea CA ar putea să pară lipsită de însemnătate,însă implicaţiile sunt profunde.

Schimbări cu greutate

Iniţial, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fostgândită ca o instituţie independentă care administrează baniprivaţi, adică banii cu care angajatorul şi angajaţii contribuie lafondul de sănătate. De aceea, consiliul de administraţie, adicăunul dintre organele de conducere, a fost stabilit la un număr de17 membri, dintre care zece ai sindicatelor şi patronatelor,practic reprezentanţii celor care contribuie cu bani la acest fond.Printr-o ordonanţă de urgenţă, Ministerul Sănătăţii a redus laşapte numărul reprezentanţilor în CA, dintre care ministerul aretrei reprezentanţi, cei mai mulţi. Patronatele şi sindicatele auamendat modificarea, despre care spun că a fost implementată fărăconsultarea lor, şi solicită revenirea asupra ei.

Pe de altă parte, o altă decizie importantă o reprezintă chiarredistribuirea banilor în interiorul sănătăţii. Astfel, ministerula propus ca 60% din fondurile colectate dintr-un judeţ să rămână înacel judeţ şi să fie folosite pentru decontarea serviciilormedicale şi a medicamentelor, iar diferenţa va fi virată în contulCNAS (din care se pot redistribui şi eventual se vor face rezerve).Anterior, distribuţia se făcea pe baza unui buget istoric cu carese justifica necesarul de finanţare. Schimbarea majoră este legatăde faptul că înainte banii putea fi redistribuiţi dintre Bucureştişi judeţele mai mari, unde se strângeau mai mulţi bani, cătrejudeţele mici, deficitare la capitolul finanţare.

"În acest fel va exista echitate faţă de populaţia unui judeţ",şi-a justificat Ministerul Sănătăţii decizia.

Medicii, plătiţi după numărul deconsultaţii

Schimbarea medicului de familie de către un pacient se va facepe baza unei cereri şi nu doar prin simpla trecere pe lista unuialt cadru medical. De asemenea, medicii vor fi plătiţi în proporţiede 50% în funcţie de serviciile prestate (per serviciu) şi 50% înfuncţie de numărul de pacienţi înscrişi (per capita). Până acumplata se făcea în proporţie de 70% per capita şi 30% perconsultaţie.

O altă noutate pentru medici o reprezintă introducerea unorbugete orientative în ceea ce priveşte prescrierea de medicamente,iar cadrele medicale afirmă că au fost luate prin surprindere deaceste schimbări.

"Nu este utilă (introducerea bugetului orientativ - n.red.). Noiacum ar trebui să stăm să calculăm şi după cinci zile să spunem cănu mai avem buget, sau să prescriem preferenţial, adică să păstrămo reţetă că poate vine cineva?", se întreabă retoric MonicaZugravu, medic de familie din Bucureşti.

Introducerea unor bugete maximale la medicii de familie este ointenţie mai veche a autorităţilor, la care medicii s-au opus cuvehemenţă. Au existat până în 2008 plafoane la farmacii, la cares-a renunţat.

Noile reglementări cu privire la medicii de familie ar urma săse aplice din aprilie 2011, moment în care va intra în vigoare noulcontract cadru. Acesta va fi încheiat pe mai mulţi ani şireprezintă contractul pe care medicii îl încheie cu casele deasigurări şi care stipulează condiţiile în care ei oferăservicii.

Locuinţa de serviciu va păstra medicii înţară?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO