Analiză

Melania Hăncilă: Privatizarea este calea cea mai facilă pentru autorităţi, dar cea mai paguboasă pentru populaţie, mai ales când e vorba de firmele din energie

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

05.04.2013, 00:06 872

Privatizarea companiilor de stat este calea cea mai facilă pentru autorităţi, dar cea mai paguboasă pentru populaţie pe termen lung, mai ales când este vorba de înstrăinarea companiilor din sectorul energetic, privatizările din acest domeniu urmând să exercite un impact negativ asupra economiei în perspectivă, deoarece profiturile substanţiale obţinute au fost „exportate“ către entităţi străine în loc să beneficieze statul român, afirmă Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

„Sunt de părere că privatizările companiilor de stat care activează în sectorul energetic vor exercita un impact negativ asupra economiei naţionale pe termen lung, deoarece profiturile substanţiale obţinute de acestea au fost exportate către entităţi străine în loc să beneficieze statul român de acestea. La nivel mondial, companiile din domeniul energetic sunt cele mai profitabile, însă în România se tolerează de peste două decenii ca acestea să înregistreze pierderi din cauza slabei guvernanţe corporatiste şi a scurgerilor de profitabilitate susţinute de interesele politice“, a comentat Hăncilă. Ea a arătat că interesul naţional este lezat nu numai de privarea de profiturile obţinute de aceste companii, dar şi de faptul că statul pierde controlul asupra preţului practicat de aceste companii către consumatorii români care în loc să beneficieze de faptul că sunt cetăţeni ai unei ţări bogate în resurse, de fapt plătesc preţul ineficienţei utilizării acestora de către autorităţi. Economistul-şef al Volksbank nu este de acord cu ideea conform căreia statul român ar trebui să privatizeze acele companii care nu sunt profitabile sub administrarea statului. „Nici Petrom nu era profitabilă pe vremea când era administrată de stat, pentru ca după privatizare să devină cea mai profitabilă companie românescă. Privatizarea companiilor de stat este calea cea mai facilă pentru autorităti, dar cea mai păguboasă pentru populaţie pe termen lung, mai ales când este vorba de înstrăinarea companiilor din sectorul energetic.“

Privatizarea companiilor din sectorul energetic este calea sigură spre un stat sărac şi supus intereselor străine, în viziunea lui Hăncilă. „Înstrăinarea controlului asupra resurselor naturale exercită efecte negative asupra nivelului de trai al populaţiei prin pierderea controlului asupra tarifelor la energie şi utilităţi, mai ales că în aceste sectoare populaţia se află în captivitatea unor companii care deţin monopol sau oligopol. Eu mă întreb cum poate fi protejată populaţia dacă statul român pierde complet controlul asupra preţului plătit de consumatorii casnici la energie electrică, termică, gaz, apă, canal şi salubritate? Din păcate cetăţeanul nu poate să-şi aleagă liber şi pe baza criteriilor economiei de piaţă furnizorul pentru asemenea servicii, fiind captiv din lipsa concurenţei, şi prin urmare nici nu este de mirare că românii au printre cele mai ridicate ponderi în coşul de consum a cheltuielilor pentru energie, combustibili şi utilităţi din UE.“ În ceea ce priveşte proiectul management privat la companiile de stat, Hăncilă susţine că autorităţile continuă să numească manageri pe criterii politice care sunt remuneraţi indiferent de performanţe, în loc să aibă parte de un salariu de bază la care să se adauge prime de succes la sfârşitul exerciţiului financiar în funcţie de profitabilitatea companiei, care ar putea să asigure o ameliorare a guvernanţei corporative la companiile de stat. „Deocamdată rezultatele campaniilor de recrutare ale managerilor privaţi pentru companiile de stat au avut rezultate îndoielnice şi au dovedit interferenţa politicului sub umbrela agenţiilor de recrutare.“ Privatizarea care poate fi considerată un model de succes este BCR, în opinia lui Hăncilă. „După părerea mea, BCR a fost cea mai profitabilă privatizare a României şi cred că nimeni nu poate contesta profesionalismul şi/sau faptul că s-ar fi putut obţine mai mulţi bani pe această bancă. Însă, marea majoritate a privatizărilor în România au fost lipsite de transparenţă şi au fost făcute sub valoarea lor reală, interesul naţional fiind prejudiciat“. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO