Analiză

O statistică dureroasă. Extremele României: Doar unu din opt locuitori din Giurgiu are job faţă de unu din doi în Bucureşti

Autor: Adelina Mihai

12.03.2018, 00:07 1938

Discrepanţele în România sunt uriaşe. În judeţe precum Giurgiu sau Teleorman majoritatea angajaţilor lucrează la stat, iar restul au migrat. Astfel de judeţe nu au investiţii, iar analiştii se tem că ele nici nu vor veni vreodată.

Datele INS sunt crude: doar unu din opt locuitori are un loc de muncă în judeţul Giurgiu, pe când în Bucureşti rata de angajare (efectivul total de salariaţi raportat la întreaga populaţie din judeţ) este de 54%, faţă de media naţională de 25%, arată datele pentru 2017 centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

„Prima problemă este de­popu­larea masivă a acestor zone, fie prin migraţie internă sau ex­ternă. Practic, zone precum Giur­giu sau Teleorman s-au golit, iar cei care au rămas acolo şi sunt an­ga­jaţi lucrează fie la stat- la pri­mă­rie, la spital, la şcoli, la com­pa­nia de drumuri -, fie la firme care lu­crează cu statul“, explică Andrei Caramitru, partener la fir­ma de consultanţă în manage­ment Boston Consulting Group.

Judeţele cu cele mai mici rate de angajare sunt Giurgiu (unde 13% din totalul populaţiei lucrează), Botoşani (14%), Vaslui (14%), Călăraşi (15%), Dâmboviţa (16%) şi Teleorman, judeţul premierului şi al şefului PSD (16%).

Cele mai mari rate de angajare sunt în Bucureşti (unde 54% din totalul locuitorilor sunt salariaţi), Timiş (35%) şi Cluj (34%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO