Analiză

Paracetamolul, "pastila de cap" a românilor, ar putea provoca leucemie. Ce spun specialiştii români?

Paracetamolul, "pastila de cap" a românilor, ar putea provoca leucemie. Ce spun specialiştii români?

Autor: Mădălina CHIŢU

09.06.2011, 12:21 1358

Potrivit unui studiu al oncologilor americani din Seattle,persoanele care îşi tratează durerile cu paracetamol în mod regulatpot prezenta un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer la sânge,scrie Gândul.

Specialiştii români contestă studiul american, realizat decercetătorii de la Centrul Oncologic Fred Hutchinson, şi spun cămedicamentul este "cel mai sigur din clasa sa". Mai mult, elprotejează stomacul, poate distruge ficatul - când e luat în exces,dar nu provoacă leucemie.

Concluzia oncologilor din Seatle se bazează pe un studiurealizat pe un eşantion de 65.000 de persoane, femei şi bărbaţi, şiîn urma căruia s-a constatat că substanţa activă din paracetamolduce la declanşarea cancerului de sânge, informează Daily Mail.

Experţii americani susţin că existau presupuneri căparacetamolul, cunoscut şi sub numele de acetaminofen, este nocivpentru sânge, dar studii clinice în acest sens nu au existat.Cercetările anterioare demonstraseră doar, în mai multe rânduri, căaceastă pastilă declanşează apariţia eczemelor sau a astmului.Pentru a demonstra ipoteza că medicamentul duce la apariţialeucemiei, cercetătorii americani au monitorizat 65.000 de persoanesănătoase pe o perioadă de mai mulţi ani. Despre ce spun autorităţile române cu privire la rezultatele studiuluicitiţi pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO