Analiză

Piata avocaturii va creste pe domenii de nisa dupa aderare

Piata avocaturii va creste pe domenii de nisa dupa aderare

Florentin Tuca, managing partner la Tuca Zbarcea & Asociatii

13.07.2006, 20:47 88

Activitatile economice si cererea de servicii juridice vor creste dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fapt ce va conduce la un ritm alert de dezvoltare a pietei avocaturii, apreciaza firmele de profil.
Valoarea pietei avocaturii de afaceri a fost estimata anul trecut la cel mult 100 mil. euro. In lipsa unor statistici oficiale, aprecierile individuale ale caselor de avocatura indica niveluri sensibil diferite, estimarile mergand de la un prag minim de 40 mil. euro pana la un maxim de 100 mil. euro.
Astfel, reprezentantii Tuca Zbarcea & Asociatii si Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) aproximeaza valoarea pietei de avocatura in anul 2005 la circa 70 mil. euro, in timp ce Markus Piuk, avocat asociat coordonator la Schoenherr & Asociatii si Florian Nitu, managing partner la Popovici & Asociatii, evalueaza acest segment la 100 mil. euro.
Gheorghe Musat, managing partner la Musat si Asociatii, considera ca piata serviciilor de avocatura pentru companii s-a situat in jurul a 40 mil. euro, iar Valeriu Stoica, senior partner la Stoica & Asociatii, are o estimare intre 40 si 50 mil. euro.
Anul 2006 este privit ca o perioada de consolidare si diversificare, iar de la momentul aderarii se anticipeaza cresteri sustinute ale pietei. Principalele directii vizeaza segmente de drept care trateaza probleme sensibile in spatiul comunitar, cum ar fi mediul si concurenta.
"Este de anticipat cresterea in importanta si volum a unor domenii de drept cum sunt cele referitoare la raporturile de munca si securitate sociala, protectia mediului si dezvoltarea durabila, practicile comerciale si politicile compatibile cu mediul concurential normal", afirma Cristina Filip, partener la NNDKP.
Florentin Tuca, managing partner la Tuca Zbarcea & Asociatii, considera ca dupa aderare se va dezvolta avocatura de nisa, fiind de asteptat o concentrare a specializarilor in zona concurentei, dreptului imobiliar, dreptului mediului si a arbitrajului international.
"Treptat, abordarile multidisciplinare ale aspectelor de drept vor fi din ce in ce mai numeroase. Spre exemplu, asistenta juridica coroborata cu analiza economica si strategica pe probleme de concurenta este o premiera in Romania", a explicat Tuca.
Dincolo de specializare, este de asteptat o crestere semnificativa a volumului activitatilor fiduciare in care avocatii vor fi implicati, constand in principal in administrare de fonduri sau titluri de valoare pentru clienti si in legatura cu un mandat de asistenta si consultanta legala, incluzand servicii de tip escrow, opineaza Florian Nitu.
Sorin David, partener la D&B David si Baias, crede ca piata firmelor de avocatura se va concentra intr-o anumita masura dupa data de 1 ianuarie 2007 si vor intra, probabil, in urmatoarele 18 luni cel putin doua multinationale de avocatura de origine anglo-saxona.
Valeriu Stoica apreciaza ca aderarea la UE va fi marcata de o crestere a investitiilor straine, ceea ce pe piata avocaturii de afaceri va insemna un numar mai mare de clienti asistati in activitati curente, in operatiuni de fuziuni si achizitii corporatiste, precum si dezvoltarea activitatii de asistenta in domenii de drept ca proprietatea intelectuala si concurenta.
"Dupa aderarea la Uniunea Europeana vom asista la o accentuare a competitiei. Este de asteptat ca unele dintre marile firme internationale de avocati sa inceapa sa tatoneze piata de profil, cautand sa-si deschida birouri sau sa fuzioneze cu firme locale, asa cum a facut recent firma londoneza Clifford Chance", apreciaza Gheorghe Musat, managing partner la Musat & Asociatii.
"Si companiile romanesti isi vor extinde afacerile in afara granitelor, asa cum o fac in prezent companiile poloneze, ungare sau cele din Cehia", a adaugat el.
Doru Bostina, avocat coordonator la Bostina si Asociatii, considera ca impactul aderarii pentru piata de avocatura din Romania nu va fi semnificativ, deoarece piata autohtona este inca una mica pentru marile firme de avocatura din Europa.
Principalele case de avocatura au obtinut in prima parte a anului rezultate in crestere. In estimarile pentru acest an, managerii firmelor de avocatura indica majorari ale afacerilor cu 15-30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO