Analiză

Piata instalatiilor de ridicat urmeaza cresterea vanzarilor de bunuri de larg consum

02.08.2005, 17:33 512

Drumul produselor de la stadiul de materie prima pana la consumator este lung si in fiecare faza cantitati enorme de materiale trebuie manipulate - ridicate, coborate, transportate, depozitate. Datorita investitiilor tot mai mari in centre comerciale si in depozite, instalatiile de ridicat au devenit indispensabile pentru companiile care activeaza in sectorul comercial. Piata instalatiilor de ridicat a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii ani, cu precadere anul trecut, cand numarul de stivuitoare aproape s-a dublat. In 2004, piata de stivuitoare a ajuns la 1.264 de echipamente vandute, fata de 681 anul precedent, adica la 9 mil. euro.

"Investitiile straine ale marilor companii din ultimii ani, precum si retehnologizarea industriei romanesti au dezvoltat piata instalatiilor de ridicat din Romania. In punctele de lucru ale companiei Coca-Cola, de exemplu, se lucreaza 22 din 24 de ore, iar stivuitoarele sunt absolut necesare", spune Nicolae Popescu, directorul general al CEMPS, compania importatoare de stivuitoare.

Firma bucuresteana este distribuitor exclusiv al companiei Hyster Europe, care face parte din corporatia americana Nacco Industries si asigura stivuitoare, transpalete manuale si transportatoare electrice pentru Alro Slatina, Coca-Cola, Tuborg, Carrefour, Ductil Steel, Electrolux sau Mobexpert.

Potrivit estimarilor facute de companii, anul trecut piata totala a echipamentelor si utilajelor de ridicat s-a ridicat la circa 9 milioane de euro, ceea ce ar insemna ca anul acesta valoarea vanzarilor va depasi cu siguranta pragul de 10 milioane de euro si chiar s-ar putea apropia de 15 milioane de euro.

"Anul trecut am vandut 171 de stivuitori, iar anul acesta am vandut 126 numai in primele sase luni", mentioneaza Popescu, care previzioneaza anul acesta o crestere de 60% a cifrei de afaceri. Compania dispune de 64 de modele de stivuitoare si instalatii de ridicat, dar si de 90 de echipamente second hand.

"In primul semestru al anului curent, am inregistrat o cifra de afaceri de 2,95 milioane de dolari (2,45 milioane de euro)", precizeaza Popescu, datorita extinderii afacerii si activitatii de service.

CEMPS are sediul central la Bucuresti, filiale la Cluj-Napoca, Timisoara si Buzau, precum si ateliere service in Slatina si Brasov, iar in viitor va deschide o noua filiala la Vatra Dornei. Extinderea filialelor face parte din planul companiei de a reduce distantele catre clienti si de a fluidiza activitatea de service.

Compania importatoare de instalatii de ridicat Elmas Brasov a inregistrat pe parcursul anului 2004 o crestere de 40% a cifrei de afaceri, pe fondul majorarii activitatii din sectorul constructiilor.

"Anul acesta, preconizam sa ajungem la o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, pe fondul intensificarii activitatii din sectorul comercial", spune Sorin Plugariu, directorul de vanzari al departamentului de stivuitoare.

Cifra de afaceri aferenta anului trecut a fost de 8,2 milioane de euro, fata de cele 5 milioane de dolari (4,14 milioane de euro) din anul precedent.

Elmas ofera echipamente de transportat si stivuit "Linde": electrostivuitoare, motostivuitoare, transpalete manuale, electrostivuitoare tridirectionale si electrostivuitoare cu furci retractabile.

"Anul trecut, am vandut 300 de utilaje de ridicat, iar in primele sapte luni ale acestui an am ajuns la 220 de echipamente. Ne asteptam ca pana la sfarsitul anului sa ajungem la 440 de utilaje vandute", mentioneaza Plugariu.

In primul trimestru, Elmas a vandut utilaje de stivuit in valoare de 1,5 milioane de euro.

"Foarte multe firme mari lucreaza cu stivuitoarele Linde, dintre care Michelin, Carpatcement sau European Drinks", adauga Plugariu.

Compania are 185 de angajati. In cei 14 ani de activitate, compania si-a marit numarul de angajati de opt ori, o mare parte din colaboratori devenind angajati.

Elmas importa poduri rulante si componente Demag Cranes&Components, echipamente de transportat si stivuit marca Linde, ascensoare si scari rulante Thyssen Krupp si birouri si rafturi marca Bito si Hanel. In acest moment, compania are 950 de clienti, care sunt deserviti in toata tara, si circa 400 de furnizori de produse.

Compania are o retea de puncte de lucru in Bucuresti, Constanta, Suceava, Timisoara, Targu Mures, Zalau, Brasov si o reprezentanta la Chisinau. "Urmeaza sa deschidem doua puncte de lucru la Craiova si la Ploiesti", precizeaza Plugariu.



Hipermarketurile dau tonul

"Anul acesta, piata instalatiilor de ridicat va ajunge la 2.000 de echipamente vandute, datorita extinderii numarului de centre comerciale", considera Razvan Rizea, inginerul de vanzari al Bergerat Monnoyour, dealer in Romania al producatotului mondial de stivuitoare Caterpillar. Conform Bergerat Monnoyour, compania are 200 de clienti in Romania.

"Anul trecut, am vandut aproximativ 140 de stivuitoare, in crestere cu aproape 20% fata de anul precedent", spune Rizea.

Pe segmentul de warehouse (depozite), echipamente mai mici folosite in centre comerciale, Bergerat Monnoyour detine o cota de piata de 7%, iar pe segmentul de utilaje pentru marfuri are o cota de piata de 24%, conform datelor prezentate de companie.

In Romania, sunt prezenti si alti producatori mondiali de stivuitoare ca Still, reprezentati de compania E.F.I., Toyota, liderul mondial ca vanzari, reprezentat de compania Motor Force din Cluj-Napoca, Daewoo Heavy Industries, prin dealerul Radacini si BT Cesab, prin compania BT Romania.

Balkancar Romania, reprezentanta in Romania a producatorului de stivuitoare Balkancar Rekord, a anuntat anul acesta o investitie de 1,2 milioane de euro intr-un nou showroom, in partea de nord a Bucurestiului, care va cuprinde si spatii pentru birouri si servicii. Compania a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de 3 milioane de euro, in crestere cu 48% fata de anul precedent.

Conform datelor prezentate de companie, piata totala de stivuitoare a ajuns in 2004 la circa 9 milioane de euro.

Profitul brut al companiei a fost de aproximativ 250.000 de euro anul trecut, in crestere cu aproximativ 30% fata de 2003. Balkancar Rekord din Bulgaria a fost infiintata in anul 1950 si produce motostivuitoare incepand cu anul 1966.



Service-ul este cheia vanzarilor

Activitatea de service este foarte importanta in aceasta afacere, spun reprezentantii companiilor.

"La un moment dat, intr-un mare centru comercial din tara, cativa angajati s-au jucat prin depozit cu un motostivuitor, care s-a rasturnat si a suferit defectiuni. Am intervenit rapid, le-am oferit un second hand in schimb, pentru a nu afecta transportul marfurilor si in cateva ore l-am reparat pe cel avariat", povesteste Popescu. Compania detine o baza de date, prin care monitorizeaza, prin intermediul managerilor de logistica, informatiile referitoare la activitatea viitorilor si actualilor clienti. "Suntem tot timpul la curent cu activitatea companiilor din Romania. Ne interesam daca vor sa-si schimbe parcul de stivuitoare, de cate fonduri dispun sau daca au nevoie de service", adauga Popescu.

Echipamentele companiei CEMPS au o garantie de 12 luni sau de 2.000 de ore de functionare, in functie de cate ore pe an lucreaza o companie cu ajutorul instalatiilor de ridicat.

Conform estimarilor companiei, aproximativ 80% dintre centrele comerciale din Romania folosesc stivuitoare de la CEMPS. Compania importatoare de stivuitoare a avut in 2004 o cota de piata de 13,50%, avand cea mai mare crestere dintre tarile din Europa de Est, unde este prezenta compania Hyster. Hyster, compania-mama, a inregistrat in Europa de Est o cota de piata de 4,4%, avand 915 echipamente vandute, dintre care 171 numai in Romania.



Cei mai mari jucatori

Grupul Linde, cunoscut in principal pentru divizia producatoare de conducte de hidrogen, este lider mondial in productia de instalatii de ridicat, cu cele trei branduri Linde, Still si OM Pimespo. Compania produce electro si motostivuitoare, transpalete manuale, electrostivuitoare tridirectionale si electrostivuitoare cu furci retractabile, precum si echipamente pentru depozite, portcontainere.

Hyster este o companie producatoare de stivuitoare, care face parte din grupul american Nacco Materials Handling Group. Compania s-a clasat pe locul 3 mondial ca numar de echipamente vandute.

Caterpillar, compania care se afla in topul primelor 100 companii din lume, a fost fondata in urma cu 75 de ani. In 2004, compania a inregistrat o cifra de afaceri de circa 30 de miliarde de dolari si un profit aferent de circa 2 miliarde de euro. Compania are 1.400 de dealeri, raspanditi in 200 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO