Analiză

Piata masinilor de spalat bate in acest an spre 75 de milioane de dolari

10.10.2002, 00:00 550

Piata romaneasca a masinilor de spalat este estimata de cea mai mare parte dintre jucatorii de pe piata intre 230.000 si 250.000 de bucati anual, adica 70-75 de milioane de dolari. Ca si pentru celelalte segmente ale pietei locale de produse electronice si electrocasnice, statistici oficiale lipsesc.
Vanzarile de masini de spalat au crescut constant de la an la an, insa foarte putin, in ciuda gradului inca redus de saturatie a pietei. Astfel, piata din prezent nu este foarte diferita ca volum de cea inregistrata in urma cu doi sau trei ani si pentru acest an se estimeaza o crestere usoara, de 5%. Exista si voci mai optimiste, care mizeaza pe o crestere de pana la 10% sau chiar mai mult.



Toamna-sezonul masinii de spalat  
A¤Sezonul pentru vanzarile de masini de spalat abia incepe si este prematur sa extrapolam rezultate doar pe baza primelor trimestre ale acestui anAY, spune Marius Ghenea, director general al retelei de magazine de produse electronice si electrocasnice Flanco, care estimeaza pentru acest an vanzari totale de 240.000 de masini de spalat. Masinile de spalat reprezinta 19% din vanzarile Flanco. Conform evolutiei din ultimii ani, toamna este sezonul cumpararii de masini de spalat : cand oamenii se intorc din concediu, se gandesc ca trebuie sa-si spele rufele.
Lorand Szarvadi, managing director reteaua de magazine de produse electronice si electrocasnice Domo este chiar mai optimist. A¤ In prima jumatate a acestui an erau vanzari normale, conform asteptarilor, dar in lunile iulie si august am simtit deja o cerere accentuata pentru aceasta categorie AY spune Szarvadi care mizeaza pe vanzari de cel putin 250.000 de masini de spalat pe piata romaneasca in acest an. Masinile de spalat reprezinta peste 15% din vanzarile Domo.
Valorile avansate de reprezentanti celor doua retele de magazine includ atat vanzarile de masini de spalat automate cat si cele neautomate sau semiautomate.
Vanzarile de masini automate, care tin, potrivit jucatorilor din piata, intre 85% si 90% din toatul pietei vor avea cel mai puternic ritm de crestere. A¤Aceasta crestere se datoreaza in principal penetrarii in familii a masinilor de spalat automatice care a ajuns la aproximativ 25 - 30 %AY spune Mugur Nicolae, director de marketing la Merloni Elettrodomestici, care comercializeaza pe piata romaneasca marcile Indesit si Ariston.



Importurile fac legea
Daca in cazul frigiderelor sau al aragazurilor, producatorii romani detin cote importante de vanzari, ajungand pana la 50%, in cazul masinilor de spalat produsele din import sunt cele care fac legea pe piata.
Dintre marcile produse local se remarca Albalux, care se produce la fabrica de la Cugir si detine o cota estimata la 4-5%. Tehnoton si Diamant sunt alte marci produse local, la Iasi si respectiv Cugir. Produsele realizate in Romania sunt insa doar masini de spalat neautomate si semiautomate.
Dintre marcile straine se detaseaza de departe Whirlpool. A¤Estimam ca avem o cota de piata de 40%AY spune Petronius Secareanu, marketing manager la Whirlpool Romania, companie care anul trecut a cheltuit, potrivit studiilor Alfacont MediaWatch peste 1,5 milioane de dolari pe publicitate (valori rate-card).
Pe locul doi in topul celor mai vandute marci de masini de spalat din Romania se afla Indesit, cu cota de piata estimata intre 13% si 15%. A¤In segmentul masinilor de spalat automate avem o cota de piata de 20% AY, spune directorul de marketing al Merloni Elettrodomestici.
Urmeaza un pluton de marci care detin ponderi intre 5% si 10% din piata, cum este cazul Ardo, Zanussi, Daewoo. In acest segment se remarca si prezenta marcii Beko, a grupului turc Arcelik, care a avut o evolutie foarte buna in ultimii ani ajungand la aproape 7% din piata. Bosch si  Ariston detin la randul lor cote de peste 3%din piata.
A¤Cotele sunt indicate valoric, asfel ca la numar de unitati marcile mai ieftine pot castiga cateva procente si inversAY, adauga directorul general al Flanco.



Preferinta pentru spectacolul rufelor in spalare
Cea mai mare pondere in vanzarile de masini de spalat din Romania este reprezentata, la fel ca in cazul intregii Europe, de masinile front-loader (cu incarcare prin fata, unde rufele se pot vedea cand sunt spalate). Acestea detin, spun jucatorii de pe piata intre 70% si 80% din vanzari. Alternativa la acest tip este reprezentata de masinile de tip A¤ top-loader AY (cu incare pe deasupra) sau A¤ slim AY (cu incarcare frontala insa cu adancime mai redusa). A¤Conceptul masinilor de tip top-loader, ca si al celor slim, este legat de economia de spatiu realizata pentru utilizator. La dimensiunile standard relativ mici ale unui camin din Romania, acest element este important pentru analiza si decizia consumatorilor, ceea ce a dus la o usoara crestere a interesului pentru aceste tipuri de masini de spalatAY, spune Ghenea.
Reprezentantul Domo crede ca de fapt economia de spatiu este argumentul principal pentru a vinde o masina de spalat top-loader. A¤Ponderea top-loaderelor in Romania este destul de mica, nu au traditie, si in general se vand numai din cauza lipsei de spatiu in baie. La noi impartirea la masini de spalat este 88% front loader si 11% top loaderAY, adauga Szarvadi.



Banii jos sau credit?
Valoarea medie a unei masini de spalat automatice este de 300 de euro. Cum ar putea astfel o familie cu venituri de 230-240 euro (conform salariului mediu in Romania) sa-sI cumpere o masina de spalat automata ?
A¤Masina de spalat automatica este poate categoria de produs care preteaza cel mai bine la vanzarile in rateAY spune oficialul Domo, care vinde aproape 20% din masinile de spalat in rate. Pe ansamblul pietei, ponderea vanzarilor in rate este insa mai mare.
A¤Aproape doua treimi din vanzarile de masini de spalat ale Flanco sunt realizate prin vanzari pe credit, in rate AY adauga Ghenea.
Managerul de marketing al Merloni spune ca in timp ce in Bucuresti, 30% dintre masinile de spalat pe care le vinde sunt in sistem de credit, in cazul Moldovei sau a altor regiuni cu putere de cumparare mai redusa, ponderea ajunge chiar la 70%.
A¤Masina de spalat este o necesitate pentru orice camin in Romania. Avand in vedere ca in multe asemenea camine acest produs nu exista inca, oferirea unor optiuni de credit ajuta multe familii, mai ales cele tinere sau cele cu venituri mici, dar nu numai pe acestea, sa isi satisfaca o asemenea necesitate AY, spune Marius Gehena de la Flanco.
Cererea potentiala pentru asemenea produse fiind foarte mare, o data cu imbunatatirea conditiilor de creditare vanzarile masini de spalat ar putea inregistra ritmuri de crestere mult mai mari, inclusiv dublarea pietei, crede Lorand Szarvadi.



Cea mai importanta inventie a secolului
Inaintea inventarii masinii de spalat, oamenii isi curatau hainele lovindu-le cu putere de pietre si clatindu-le in apa unui rau. Nisipul era folosit pentru a curata murdaria. Sapunul a fost descoperit la Sapo Hill din Roma unde s-a descoperit ca scrumul continand grasimea animalelor sacrificate are puterea de a curata. Prima "masina" de spalat, o scaandura pe care se frecau rufele, a fost inventata in 1797.
In 1874, William Blackstone, un negustor si cultivator de porumb din Indiana, a "construit" un cadou pentru ziua sotiei sale. Era o masina care indeparta si spala murdaria de pe rufe si care consta dintr-un dispozitiv de lemn in care se afla o bucata de lemn plata continand sase mici carlige din lemn. Mecanismul interior semana intr-un fel cu un mic scaun din cele care se folosesc pentru muls. Acesta se misca inainte si inapoi cu ajutorul unui maner si un angrenaj. Rufele murdare treceau printre carligele de lemn si spalate in apa fierbinte plina de sapun. Blackstone a inceput sa construiasca mai multe dispozitive de acest fel si sa le vanda la un pret de 2,50 de dolari. Cinci ani mai tarziu el si-a mutat compania la Jamestown, in New York, unde se gaseste si in prezent si unde produce inca masini de spalat.
Au aparut imediat producatori rivali. Au existat peste 200 de producatori de masini de spalat in Statele Unite in ultimul secol. Competitia a facut ca preturile sa ramana la un nivel scazut. Multe din primele masini de spalat costau mai putin de 10 dolari.
In 1861 a fost inventat storcatorul. Dispozitivul din lemn a fost inlocuit de unul din metal in jurul anului 1900. La inceputul anilor 1900, introducerea curelelor a facut posibila folosirea aburului sau a motoarelor pe baza de benzina, iar motorul bazat pe energie electrica a aparut pentru prima data in 1906. Primul dispozitiv de spalare al lui Maytag, construit in 1907, functiona pe baza unui maner si a unui volant aflat sub maner.
In 1922, Compania Maytag a introdus un sistem prin care apa era impinsa cu putere peste rufe cu ajutorul unui dispozitiv de agitare fata de metoda folosita initial, de a trece rufele prin apa. Acest sistem este folosit im mod curent in prezent.
In 1875 au fost emise mai mult de 2000 de certificate pentru variate dispozitive de spalare a rufelor. Nu fiecare varianta era functionabila in intregime, bineinteles. O companie a construit o masina menita sa spele cate un articol pe rand.
Ceea ce a fost poate primul "laundromat" a fost deschis in 1851 de un miner de la o mina de aur si un tamplar din California. Masina ce putea spala 12 tricouri in acelasi timp era pusa in miscare de 10 magari.
La mijlocul anilor 1930, a fost inventat un dispozitiv de catre John W. Chamberlain care executa operatiunile de spalare, clatire si evacuare a apei in acelasi timp. De importanta maxima a fost introducerea in 1947 a unui dispozitiv automat de spalare care a fost construit de 1900 Corporation, una dintre companiile predecesoare ale Whirlpool. De atunci incoace, drumul spre masina de spalat semi-automata, apoi automata, a fost deschis. Conform unui clasament publicat anul trecut de revista de popularizare a stiintei Science et Vie, masina de spalat automata este considerata de catre francezi cea mai importanta inventie a secolului, inaintea telefonului, avionului sau automobilului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO