Analiză

Piata serviciilor medicale private se duce spre un miliard de euro in urmatorii patru ani, pe baza provinciei

Piata serviciilor medicale private se duce spre un miliard de euro in urmatorii patru ani, pe baza provinciei

Click pentru imaginea marita

03.07.2008, 15:06 168

Cresterea de aproape 7 ori mai mare comparativ cu a PIB-ului, transforma sectorul medical privat intr-una dintre "vedetele" economiei. Avansul care se estimeaza ca se va pastra in jurul acestor valori a atras atat fondurile de investitii, cat si antreprenori mai mult sau mai putin straini de domeniu.
In acest moment, cererea de servicii medicale private este puternic concentrata in Capitala, care genereaza circa 158 mil. euro din totalul pietei de 350 mil. euro. In urmatorii trei ani insa vom asista la o dispersare a acesteia, provincia ajungand sa fie de peste doua ori mai mare comparativ cu Bucurestiul, potrivit datelor furnizate de Cristian Sas, directorul pentru Bucuresti al retelei de clinici Polisano, unul dintre primii zece jucatori de pe piata de profil.
"Trebuie avuta in vedere mutarea substantiala a cresterii spre provincie incepand cu 2010 odata cu saturarea pietei din Bucuresti unde gradul de concentrare a pietei este foarte mare", spune Cristian Sas.
Concomitent cu explozia provinciei, o alta tendinta care va deveni din ce in ce mai evidenta o reprezinta cresterea pe segmentul fee for service, adica pentru servicii platite direct de pacient. De la fee for service urmatorul pas firesc il reprezinta trecerea la asigurarile private de sanatate. Desi in Romania nu exista in acest moment legislatia care sa permita dezvoltarea acestor pachete, jucatorii din piata spun ca nu va trece mult pana cand aceste asigurari vor deveni atractive.
"Desi toate segmentele pietei inregistreaza cresteri mari, in ultima perioada se observa o crestere puternica a cererii pe segmentul fee for service, lucru ce in mod normal va duce la cresterea preturilor, dar si la aparitia si consolidarea sistemului de asigurari", a adaugat Cristian Sas.
Acest lucru, a continuat Sas, va duce la aparitia unor noi surse de venituri, contractele cu companiile de asigurari a caror pondere in acest moment este neglijabila, dar si a unui concurent redutabil pe segmentul corporate.
Piata asigurarilor private de sanatate a fost evaluata anul trecut la circa 9 mil. euro, iar printre companiile active se numara Interamerican, Aviva, AIG Life sau Allianz-Tiriac. De asemenea, dezvoltarea asigurarilor private de sanatate conditioneaza si investitiile in spitalele private. Pana acum pe piata capitalei, sunt existente doua spitale de dimensiuni mari Euroclinic si Life Memorial Hospital, insa sunt si operatori care au anuntat proiecte de spitale. In lipsa unor asigurari de sanatate autentice rentabilitatea unei astfel de investitii este pusa insa sub semnul intrebarii. Recent, Romar, unul dintre primii cinci operatori de clinici private care avea in curs de finalizare un spital de 60 de paturi a anuntat ca ar putea renunta la acest proiect in favoarea unei cladiri de birouri.
Intre timp, majoritatea operatorilor mari de clinici private si-au mutat planurile de extindere in afara Bucurestiului. MedLife spre exemplu va deschide in urmatorii doi ani patru spitale in Iasi, Constanta, Brasov si Timisoara, vizand si extinderea portofoliului cu servicii medicale asigurate de medici din Statele Unite ale Americii (SUA), Marea Britanie si Israel, potrivit Mediafax. Centrul Medical Unirea a inceput in 2008 extinderea in afara Bucurestilor prin achizitia Centrului Medical Motilor din Cluj-Napoca, pentru 0,5 mil. euro.
Romar se apropie de deschiderea celei de-a doua clinici din Timisoara si Constanta, insa are planuri si pentru Sibiu si Bacau.
Oportunitati de achizitie sunt in provincie daca se tine cont de faptul ca in urma cu doi-trei ani existau cativa jucatori cu o cifra de afaceri de 0,5 mil. euro intr-un judet, iar acum valoarea businessului lor urca la cateva milioane de euro.
"Daca acum trei ani de zile aveam 25 de centre medicale in judetul Constanta, cu o cifra de afaceri de sub 1 milion de euro, in prezent sunt 53, dintre care cinci cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 0,5 si 1 mil. euro, iar zece cu o cifra de afaceri intre 0,2 si 0,5 milioane de euro", a spus Petre Diculescu, actionar al Avamedica. Avamedica mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 0,68 mil. euro.
In acest moment 60% din veniturile retelei de clinici constantene sunt reprezentate de medicina muncii, 20% de contractele corporate si de abonamente, iar restul de platile directe, fee for service. Potrivit lui Diculescu, medicina muncii si contractele corporate isi vor inversa ponderea in cadrul cifrei de afaceri a Avamedica in urmatorii 3-4 ani. Una dintre particularitatile pietei serviciilor medicale din Constanta o reprezinta medicina maritima, segment pe care compania are o cota de piata de 60%, conform informatiilor furnizate. Avamedica opereaza trei clinici, si se apropie de finalizare cu a patra.
"Pe piata serviciilor medicale private din Constanta estimez aparitia jucatorilor mari si crearea retelelor. Clinicile mici si medii, oricat de bine pozitionate ar fi, nu cred ca vor putea sa se dezvolte fara parteneri externi. In ceea ce priveste problema medicilor, cred ca adevarata criza o sa apara abia peste doi ani", a spus Diculescu.
O prezenta importanta in Timis si in orasele limitrofe o au clinicile Medici's, cu afaceri estimate la 1,2 mil. euro anul acesta. Medici's opereaza patru clinici.
"In Timis piata de medicina muncii a atins o plafonare in ultimii doi ani. Peste 90% din companii au contracte cu medicina muncii. Companiile au o anumita limitare de dezvoltare ca urmare a somajului foarte redus din Timis. Concurenta este foarte ridicata. Rata de fluctuatie a companiilor cliente pe medicina muncii este destul de redusa, existand un conservatorism al zonei privind schimbarea furnizorilor. Noii intrati pe piata medicinei muncii au nevoie de o investitie si o sustinere pe termen lung a serviciilor", a spus Adrian Badescu, CEO al Medici's & Clinics. Piata de servicii corporate din Timis are un ritm lent de crestere, o evolutie ascendenta fiind inregistrata si de serviciile medicale cu plata directa.
"Arad este o zona mult mai conservatoare decat Timisoara, aproape inaccesibila pentru companiile din afara. Nici politicile atractive de preturi si nici serviciile medicale de calitate nu ajuta prea mult pentru intrarea pe piata locala", a spus Badescu.
Caras Severin si Hunedoara sunt, potrivit lui Badescu, doua zone in plina dezvoltare in care se mai pot inregistra cresteri prin intrarea de noi companii si contractarea de noi servicii de medicina muncii. "Piata de servicii corporate si de servicii cu plata cash va fi inca limitata ca urmare a dezvoltarii economice mai reduse a zonei", spune Badescu. In 2007-2008, compania a investit 1 mil. euro, iar pentru 2009 investitia este estimata la 1,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO