Analiză

Plecarea Nokia provoacă efecte în lanţ în economia locală: firme de transport, logistică sau pază concediază sute de oameni. Cu cine îi va putea înlocui Clujul pe finlandezi?

Plecarea Nokia provoacă efecte în lanţ în economia locală: firme de transport, logistică sau pază concediază sute de oameni. Cu cine îi va putea înlocui Clujul pe finlandezi?

Autor: Adelina Mihai

14.01.2012, 11:33 1510

Nokia va concedia anul acesta 1.809 angajaţi de la fabrica din comuna clujeană Jucu, însă alte veşti proaste abia încep să apară: furnizorii şi contractorii cu care investitorul finlandez a încheiat parteneriate locale au început să depună notificări pentru concedierea colectivă a câtorva sute de angajaţi.

Firma de logistică Ceva Logistics, cu afaceri de 8 milioane de euro şi peste 400 de angajaţi în 2010, va concedia 200 de persoane în mod direct ca urmare a plecării Nokia şi încă 100 de persoane în mod indirect (aceştia fiind angajaţi temporari), potrivit informaţiilor de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj.

Acestea sunt primele date legate de efectele pe care plecarea Nokia le are asupra afacerilor unor companii partenere şi arată cât de greu cântăreşte un investitor străin care, în mai puţin de cinci ani, a ajuns de la 0 la afaceri de 1,5 miliarde de euro.

De exemplu, Ceva Logistics şi-a dublat afacerile chiar în primul an de după încheierea contractului cu Nokia, ajungând la vânzări de 6,8 milioane de euro în 2009 faţă de 3,3 mil. euro în 2008. Bugetul pe 2012 va ţine însă cont de pierderea unui client important.

"Nokia era un client important pentru noi, iar decizia de a pleca din România ne-a obligat şi pe noi să recurgem la aceleaşi proceduri de concediere colectivă", a spus Cristian Ofiţeru, country manager al Ceva Logistics.

El nu a precizat care a fost cifra de afaceri a companiei în 2011 şi nici ponderea veniturilor aduse de Nokia.

"Închiderea fabricii se va resimţi în evoluţia cifrei de afaceri a Ceva Logistics de la sfârşitul acestui an. Noi ne-am făcut bugetul pentru anul acesta ţinând cont de impactul pe care îl va avea plecarea Nokia şi de prognozele privind principalii indicatori macroeconomici ai României. Însă Clujul este o zonă cu forţă de muncă bine calificată, de aceea cred că vor veni alţi investitori la Jucu", a mai spus Ofiţeru.

Şi Securitas Services, firma care asigura serviciile de pază şi protecţie pentru fabrica de la Jucu, a trecut la concedieri colective, după cum spun reprezentanţii AJOFM Cluj.

Afectaţi de închiderea fabricii de la Jucu sunt şi salariaţii temporari închiriaţi de Nokia prin intermediul companiilor Lugera & Makler şi Trenkwalder, agenţii de muncă temporară cu care Nokia a încheiat contracte şi care vor renunţa anul acesta la o parte din angajaţi.

"Lugera & Makler şi Trenkwalder, firme autorizate să presteze activităţi de agent de muncă temporară - forţa de muncă fiind închiriată astfel de Nokia, urmează să facă disponibilizări în 2012. Numărul de persoane afectate nu-l cunoaştem, dar foştii lucrători au început să se adreseze AJOFM Cluj", au spus reprezentanţii AJOFM Cluj.

Potrivit unor informaţii centralizate de ZF, Nokia era cel mai mare angajator local de muncă temporară, având în vedere că în anii de vârf compania raporta la Ministerul de Finanţe un număr de 1.500 de angajaţi, dar oficialii companiei susţineau că au peste 4.000 de angajaţi care lucrează în trei schimburi la Jucu.

În 2011 Nokia a făcut 75 de disponibilizări colective, atunci când a luat decizia de a închide centrul de cercetare-dezvoltare de la Cluj, potrivit AJOFM Cluj.

Finlandezii au operat anul trecut unele reduceri şi în echipa comercială, ca parte a programului global de restructurare prin care trece firma. Astfel, pe lângă plecarea, în luna decembrie a anului trecut, după un mandat de 12 ani, a country managerului Nokia România Răzvan Petrescu, alte câteva persoane ar fi plecat în 2011 din echipa comercială a Nokia, potrivit datelor ZF. Astfel, de la cinci oameni în echipa comercială a Nokia România în prezent mai sunt doi.

Impactul închiderii fabricii de la Jucu

Plecarea Nokia de la Cluj a luat prin surprindere pe toată lumea, de la angajaţi la politicieni şi analişti, şi a făcut ca autorităţile să pornească într-o goană nebună pentru a umple golul lăsat de finlandezi în economia românească. Decizia nu putea să pice mai prost, într-un moment în care motoarele economiilor vestice, unde merge o parte însemnată din exporturile României, încetinesc şi în care economia românească încearcă să se ţină pe linia de plutire.

Unii analişti estimau chiar că impactul asupra creşterii economice va fi undeva între 0,5% şi 0,8%, iar sistarea exporturilor de telefoane mobile, care reprezintă 4,5% din totalul exporturilor, ar putea readuce economia pe minus.

Cu mai puţin de două luni înainte de a fi închisă, fabrica de la Jucu - Cluj - Nokia se afla în centrul unui scandal cu o miză de 10 milioane de dolari.

După doi ani de controale, autorităţile vamale din România susţineau că au descoperit o "portiţă" folosită de firma finlandeză pentru a evita plata unor taxe de 10 mil. dolari: compania declara la Vamă că importă piese pentru baterii şi încărcătoare de mobile care sunt asamblate de români, dar în realitate aducea din China, SUA şi Taiwan produse deja finite care erau vândute aşa cum erau primite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO