Analiză

Primul val de achizitii in sectorul medical privat a trecut. Cand va incepe al doilea?

Primul val de achizitii in sectorul medical privat a trecut. Cand va incepe al doilea?

Click pentru imaginea intreaga

07.09.2007, 14:07 31

Sectorul este creditat cu un ritm de crestere de peste 20% anual si a scos la iveala afaceri dezvoltate de la zero de antreprenori locali. O parte dintre acestia au decis ca pentru continuarea businessului este necesara atragerea unui investitor strategic sau financiar.
In healthcare se poate spune ca anul 2007 este anul fuziunilor si al achizitiilor, dar si anul in care cresterea pe acest sector se asteapta sa fie una record. Dupa sase luni, lucrurile par sa confirme aceasta tendinta, cativa dintre jucatori revizuindu-si in crestere estimarile pentru intregul an.
"Am decis sa investim in acest sector in Romania, deoarece vedem un potential extraordinar de crestere pentru clinici, servicii specializate si echipamente de diagnostic. Piata se va dezvolta dupa acelasi tipar ca in Uniunea Europeana, si este realist sa spun ca se afla cu 4-5 ani in urma primului val de tari care au intrat in Uniunea Europeana", a spus Daniel Lynch, managing director al firmei de private equity si venture capital 3TS Capital Partners, care administreaza fondurile din regiune ale gigantului 3i. Fondul a intrat pe piata locala de clinici private la inceputul acestui an, cand a achizitionat 47% din titlurile Centrului Medical Unirea (CMU).
Deal-ul este, potrivit reprezentantilor CMU, cel mai mare de pe aceasta piata. Potrivit datelor centralizate de ZF, CMU a inregistrat un profit de 2,1 mil. euro, cu un ritm de crestere de 75% comparativ cu 2005. Marja de profit inregistrata de CMU anul trecut a fost de 37%.
Si actionarii Romar au decis in acest an sa mearga pe un exit partial, si au semnat cu Reconstruction Capital 2 (RC2) vanzarea a 33% din actiunile grupului de firme, pentru 3 mil. euro.
Pentru cumparator randamentul unei investitii in clinici private este asigurat, avand in vedere ca ritmul de crestere al sectorului se va mentine sustinut, iar niciunul dintre operatorii de clinici si spitale private de talie europeana nu este prezent in Romania. Dar ce are de castigat un antreprenor care aduce un fond de investitii in actionariat?
"Investitorul financiar asigura lichiditate. Acesta este principalul avantaj. Dezavantajele provin in special din nevoia de inregistrare a unor profituri mari pe termen mediu, pentru efectuarea unor exit-uri bune si presiunea vanzarii in termen de 3-5 ani, ceea ce da o impresie de mezat", a spus Mihail Marcu, presedintele MedLife.
Actionarii MedLife, Mihaela Cristescu, Mihail Marcu si Nicolae Marcu, au facut anul trecut primul exit partial pe piata serviciilor medicale private, cand au vandut 20% din titlurile diviziei de investitii din sectorul medical privat Bancii Mondiale (IFC) pentru 5 mil. dolari (4 mil. euro).
"MedLife a ales un investitor strategic, International Finance Corporation desi la momentul vanzarii putea sa obtina un pret mult mai bun de la investitorii financiari. IFC este o alegere excelenta pentru ca acesta este o institutie care face investitii pe termen de 10-15 ani si are un interes major in dezvoltarea segmentului medical privat, rentabilitatea financiara fiind pe plan secundar", a explicat Marcu.
Alternativele care permiteau sustinerea investitiilor programate de clinici si necesare pentru a rezista pe piata nu erau viabile pentru acesti jucatori.
"Cred ca toti operatorii privati de servicii medicale de calibru dispun si de credite de la bancile comerciale, exceptandu-i probabil pe cei care au inregistrat pierderi. Listarea la Bursa este prea vremelnica deoarece Bursa de la Bucuresti are o lichiditate scazuta, iar cele din strainatate au apetit mare pentru acoperire nationala sau chiar regionala, ceea ce nu va fi cazul mai devreme de 2-3 ani", a explicat Marcu.
O alta tranzactie importanta a fost cea prin care fondul de investitii Gemisa Investments a preluat 45% din actiunile Centrului Medical Diagnosis, in urma unui deal de 1,5 mil. euro, care a presupus atat o achizitie de actiuni (40-45% din valoarea deal-ului), o majorare de capital (40-45%), restul fiind reprezentat de fuziunea cu Cristal Diagnostics (clinica detinuta de Gemisa Investments).
"In urmatorii trei ani ne asteptam la un ritm de crestere de peste 30%, apoi depinde de modul in care se va dezvolta sistemul de stat. Ritmul de crestere al sistemului privat medical este mare in tarile in care sistemul medical de stat nu performeaza, precum Turcia, Africa de Sud, Brazilia si chiar Grecia, deci in cazul in care sistemul de stat din Romania nu va face performanta, vom asista la cresteri de peste 20% pe termen lung. Depinde, de asemenea, de regimul fiscal fata de platile persoanelor fizice catre operatorii privati de servicii medicale", a explicat Mihail Marcu.
Piata serviciilor medicale private este estimata la aproximativ 200 mil. euro, iar evolutia sa este influentata de cresterea veniturilor medii ale populatiei. Piata este puternic concentrata in Capitala, operatorii realizand in medie peste 40% din business aici.
In conditiile in care fondurile de investitii si-au bifat deja marii operatori, ce ar mai fi ramas de vanzare pe piata farma? Principalii vizati ar fi jucatorii de talie mijlocie si mica din Bucuresti si din provincie. Potrivit datelor centralizate de ZF in cel de-al doilea esalon al jucatorilor din healthcare se afla companii cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 1,5 si 3 mil. euro, si cu valori ale profitului care se mentin la 0,1-0,4 mil. euro. In conditiile in care "asaltul" operatorilor de talie mare in provincie a demarat deja, sansele ca jucatorii locali sa reziste se mentin scazute. "Clinicile mici vor rezista numai in orasele mici, cu mai putin de 100.000 de locuitori. In 2015, probabil ca nici acolo nu vor mai exista, deoarece este evident ca si aceste orase vor fi acoperite de operatorii mari in urmatorii 5-8 ani", a spus Mihail Marcu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO