Analiză

Producţia de zahăr a României, încotro: două fabrici închise şi una în faliment în doar un an

Producţia de zahăr a României, încotro: două fabrici...

Autor: Cristina Roşca

02.08.2018, 00:07 1959

Fabrica Lemarco Cristal din Urziceni, judeţul Ia­lo­miţa şi fabrica Zahărul Oradea a grupului german Pfeifer&Langen au fost închise pe motiv că nu sunt competitive. Mai mult, după şapte ani de insolvenţă Fa­brica de Zahăr Bod de lângă Braşov a intrat în faliment.

„La începutul anilor ’90 România avea 33 de fabrici de zahăr, însă apoi, treptat, s-au tot închis şi au mai rămas 5-6 unităţi de producţie, iar acum se mai închid şi dintre acestea“, spune Mircea Rădină, director general al companiei Lemarco Cristal, intrată recent în insolvenţă. Rădină spune că nu doar a intrat în insolvenţă compania cu afaceri de 100 mil. lei anul trecut, ci a şi fost închisă fabrica.

În producţia de zahăr mai sunt active grupurile Agrana din Austria (cu trei fabrici în Roman, în Buzău şi Ţăndărei, dintre care doar două funcţionale) şi Tereos din Franţa (cu o unitate de producţie în Luduş, judeţul Mureş).

Producţia locală de zahăr a trecut în ultimele trei decenii prin zeci de închideri de fabrici, însă această situaţie nu este unică, pe pieţe precum lactate sau bere situaţia fiind similară. Pe piaţa de zahăr problemele recente sunt puse de producători pe seama eliminării cotelor de producţie de către UE. Această decizie a dus la o supraproducţie şi deci la o scădere a preţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO