Analiză

Profesor la Facultatea de Economie Agro-Alimentară: Nu există nicio legătură între agricultura bio şi cea tradiţională

Profesor la Facultatea de Economie Agro-Alimentară: Nu există nicio legătură între agricultura bio şi cea tradiţională. Este o iluzie că România ar avea un atu în agricultura bio dacă are aproape 4 milioane de ferme de subzistenţă

Foto: Mircea Roşca

Autor: Gabriel Razi

01.08.2011, 16:52 3199
 
 
 

Nu este nicio legătură între agricultura bio şi ce produc ţăranii la ei în curte, a explicat Gabriel Popescu, profesor universitar la ASE Bucureşti în cadrul Facultăţii de Economie Agro-Alimentară, la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert.

"Ţăranii hrănesc animalele tot cu nutreţuri convenţionale pe care le iau de la Fabricile de Nutreţuri Combinate (FNC) de unde se aprovizionează şi producătorii industriali", a explicat el.

Profesorul Gabriel Popescu dărâmă astfel un mitul că produsele agroalimentare ce provin din fermele de subzistenţă pot fi considerate ca fiind agricultură bio.

La rândul său Sorin Minea, proprietar al Angst, un business de 47 de milioane de euro în industria mezelurilor, a subliniat că ouăle pe care ţărănii le vând în pieţe sunt similare cu cele produse în marile crescătorii.

"Nu este nicio diferenţă între ouăle de ţară şi cele produse industrial. Diferenţele sunt de ordin psihologic, avem doar noi impresia că sunt mai bune ouăle de ţară", susţine Minea.

Piaţa produselor agro-alimentare ecologice din România este împărţită de circa 4.000 de jucători, din care cea mai mare parte sunt mici producători, care produc pe diverse nişe cum ar fi cea a ouălor ecologice, a ciupercilor, a plantelor homeopate sau pe cea a produselor de morărit şi panificaţie organice, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

În ultimii cinci ani suprafeţele fermelor şi exploataţiilor ecologice s-au dublat, ajungând anul trecut la 130.000 de hectare. Cu toate acestea acest sector ocupă acum sub 2% din totalul suprafeţelor agricole din România. Cu toate acestea, suntem departe de marile puteri agricole din Uniunea Europeană precum Marea Britanie, Franţa sau Spania care alocă în fiecare an peste 500.000 de hectare acestei nişe.

 

Ce înseamnă bio, ecologic sau organic?

 

Termenele de agricultură ecologică, organică sau biologică sunt similiari însă sunt utilizaţi diferit în ţările din Uniunea Europeană.

Spre exemplu, agricultura ecologică este termenul atribuit de UE României pentru companiile agricole care respectă regulile comunitare în domeniu şi permit inspecţiile periodice ale responsabililor de la Agricultură. Abia în urma acestor controale producătorii care au îndeplinit toate cerinţele primesc un certificat care le permite să îşi eticheteze produsele cu menţiunea "ecologic".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO