Analiză

Razboiul gazelor lasa Romania fara 65% din importuri

Razboiul gazelor lasa Romania fara 65% din importuri
06.01.2009, 18:54 24

"Eu am contactat reprezentantii Gazprom de la Bucuresti si mi s-a spus ca aceasta situatie nu este generata de ei, ci de anumite probleme tehnice. Mi-as dori totusi sa avem o intalnire cu acestia. Situatia este sub control, dar vom stabili astazi (ieri - n.r.) ce masuri trebuie luate la nivelul ministerului in cazul in care livrarile vor fi intrerupte si prin Mediesul Aurit care reprezinta acum singura noastra vulnerabilitate", a declarat Videanu. Tot ieri s-a reunit comandamentul de urgenta la Termoelectrica, in contextul in care unele centrale ar putea fi obligate sa treaca pe pacura si carbuni pentru a putea fi securizate volumele de gaze necesare alimentarii populatiei.

"Sunt stocuri suficiente de pacura si de carbuni atat in cadrul Societatii Nationale a Lignitului, cat si la Petrom, pentru a putea trece anumite termocentrale de pe functionarea pe gaze pe cele doua tipuri de combustibili", a explicat Videanu. 
Seful Guvernului, Emil Boc, a declarat ca au fost facute demersurile necesare pentru informarea comisarului european pentru energie si a Comisiei Europene cu privire la aceasta situatie astfel incat oficialii europeni sa fie informati cu privire la situatia exacta din Romania. Totodata a fost stabilit un contact si cu ambasadorul Ucrainei in Romania. Consumul actual de gaze al Romaniei este de 61,5 milioane de metri cubi pe zi, din care cantitatea de 33 de milioane de metri cubi de gaze pe zi este asigurata din productia interna, 26 de milioane de metri cubi pe zi din cantitatile inmagazinate, cantitati care includ si gaze din import, iar 2,5 milioane de metri cubi din import prin Mediesul Aurit. In mod obisnuit, 4,7 milioane de metri cubi intrau in Romania prin punctul Isaccea.
Intreruperea alimentarilor prin punctul Isaccea a intervenit in contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina izbucnit la inceputul acestui an pe marginea preturilor si a datoriilor legate de aprovizionarea cu gaze naturale rusesti, lucru care a dus la intreruperea livrarilor de gaze destinate pietei ucrainene din partea Gazprom. Circa 80% din gazul exportat de Gazprom spre tarile Uniunii Europene tranziteaza Ucraina.
WIEE: Am luat toate m~surile necesare pentru a preveni efectele negative. WIEE, joint venture-ul format intre rusii de la Gazprom si grupul german BASF prin intermediul Wintershall (companie detinuta integral de BASF, activa in domeniul gazelor naturale si a petrolului - n.r.) principalul intermediar prin care sunt aduse gazele rusesti in Romania, spune ca a luat toate masurile necesare pentru prevenirea unor efecte negative ca urmare a conflictului ruso-ucrainean pe tema gazelor si spune ca spera ca acest conflict sa se finalizeze in urmatoarele zile. WIEE are un contract privind achizitia de gaze cu Gazprom semnat pana in 2030, compania vanzand gaz catre Distrigaz Sud sau E.ON Gaz Romania.
"Incepand cu 1 ianuarie importurile de gaz rusesc prin Ucraina au fost reduse ca urmare a conflictului din Rusia si Ucraina. Tinand cont de volumele substantiale de gaze inmagazinate de WIEE Romania, aceste reduceri au doar un impact limitat asupra situatiei livrarilor catre Romania. WIEE este un furnizor de incredere pentru piata locala, care a luat din timp toate masurile necesare pentru a preveni orice efecte negative, alaturi de furnizorii sai, Dispeceratul de Gaze, Transgaz si clientii sai", au declarat reprezentantii Wintershall, parte a grupului BASF.
Romania importa anual circa o treime din necesarul sau de consum numai din Rusia, exclusiv prin intermediari, respectiv WIEE, care acopera cea mai mare parte a importurilor, si Imex Oil, companie inregistrata in Cipru dar detinuta de grupul rus Vimetco, proprietarul Alro. La randul lor, E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud, companii care au contracte cu intermediarii de gaze, spun ca nu vor exista probleme legate de alimentarea clientilor, cel putin nu in perioada urmatoare.
E.ON Gaz a precizat ca, in cazul in care va fi necesar, vor aplica si masuri restrictive in vederea limitarii eventualelor dezechilibre ce pot aparea.
 
Petrom suplimenteaza livrarile de gaze
 
Petrom va livra zilnic o cantitate suplimentara de gaze de circa 1,3-1,5 mil. mc prin punerea in functiune de noi sonde de gaze si inchiderea temporara a combinatului Doljchim.
"Pe termen scurt, participam cu ceilalti operatori din piata si autoritati la gasirea solutiilor operative pentru a raspunde in mod optim provocarilor cauzate de aceasta situatie internationala. Pe termen lung, noi ne-am angajat ca prin investitiile si programele noastre sa contribuim la securizarea aprovizionarii energetice a consumatorilor din Romania", a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.
 
Marii consumatori si Termoelectrica, afectati de taierea gazelor
 
Peste 50% din unitatile Termoelectrica ar putea trece de la producerea de energie bazata pe consumul de gaze la cea pe pacura, aceasta fiind una dintre posibilele masuri pe care le poate aplica Guvernul pentru a compensa scaderea livrarilor din Rusia. Unele centrale, cum este cazul Electrocentrale Bucuresti, ar putea avea probleme cu achizitia acestui tip de combustibil din cauza lipsei fondurilor.
"Se poate trece pe pacura in proportie de 50-60% sau chiar mai mult", a declarat Ioan Ungureanu, directorul general al Termoelectrica, citat de Mediafax. In ceea ce priveste marii consumatori industriali, unele combinate chimice, Azomures si Doljchim, deja au fost inchise.
ArcelorMittal Galati spune ca activitatea i-ar putea fi afectata din cauza reducerii livrarilor din import pe piata interna. O alta unitate industriala afectata direct de criza gazelor naturale este CET Galati. Incepand de marti dimineata, CET Galati primeste cu 40% mai putine gaze naturale decat pana la aceasta data. Din aceasta cauza, conducerea a decis sa apeleze si la alt tip de combustibili in procesul tehnic folosind in procesul de productie o treime pacura si doua treimi gaze naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO