Analiză

Recensământul agricol, prima radiografie a sectorului după cinci ani de primit bani europeni

Recensământul agricol, prima radiografie a sectorului după cinci ani de primit bani europeni

Autor: Cristina Stoian

30.11.2010, 23:54 137

Recensământul agricol, care va fi efectuat din decembrie 2010până la sfârşitul lui ianuarie a anului viitor, este primaradiografie făcută agriculturii locale în ultimii ani, în contextulîn care autorităţile nu au răspuns niciodată la întrebarea: Ce amfăcut cu banii primiţi de la Uniunea Europeană în agricultură?

Ultimul recensământ a fost realizat la sfârşitul lui 2002 -începutul lui 2003.

"Au trecut doi ani de pregătiri în care am luat fonduri depreaderare şi alţi trei ani de la intrarea în Uniune. Profilulagricol s-a schimbat fundamental. Vom vedea care este situaţia înraport cu 2000 pentru a începe să conturăm politici sectorialecoerente. Nu poţi pleca însă la piaţă dacă nu numeri mai întâibanii pe care îi ai în portofel", este de părere Aurel Badiu, şefserviciu al departamentului de cercetare statistică din cadrulMinisterului Agriculturii.

Întrebat fiecare ministru în parte, din 2007 până în prezent,cum s-a îmbunătăţit situaţia agriculturii după injecţia cu banieuropeni, fiecare s-a mulţumit să scoată în faţă numărulcontractelor semnate cu fermierii şi valoarea acestora. Realitateaera total diferită însă, cele mai multe sume rămânând pe hârtie dincauza lipsei cofinanţării. Efectele intrării acestor bani nu aufost puse pe tapet niciodată.

O altă problemă este numărul animalelor, pentru care subvenţiilese dădeau în funcţie de declaraţiile făcute de fermieri în 2008.Aşa se face că ţăranii au luat timp de doi ani bani pentru vaciledeţinute în 2008, chiar dacă au vândut din ele sau chiar dacă aumai cumpărat pentru a-şi dezvolta afacerea.

"Recensământul făcut în 2002-2003 nu şi-a arătat rezultatele.Politica agricolă s-a făcut haotic. Sunt sigur că azi numărulanimalelor este mai mic decât atunci pentru că ţăranii nu au foststimulaţi să crească animale. Şi în cazul suprafeţelor agricolenelucrate este la fel. Odată cu reducerile de personal, nici oameninu mai sunt la direcţiile agricole care să înregistreze datelestatistice, aşa că de multe ori apar cifre eronate, ca pe timpullui Ceauşescu, în ce priveşte volumul de cereale obţinut în fiecarejudeţ", spune Culiţă Tărâţă, proprietarul TCE 3 Brazi, companiecare exploatează cea mai mare suprafaţă de teren agricol, circa60.000 de hectare.

Omul de afaceri afirmă însă că de data aceasta MinisterulAgriculturii şi Guvernul trebuie să vină cu măsuri pentrustimularea fermierilor după ce vor vedea care este adevărataimagine a agriculturii.

Recensământul, care va însemna o reactualizare a datelor privind suprafeţele agricole existente, efectivele de animale, sistemelede irigaţii, numărul producătorilor agricoli şi nivelul de dotare afermelor, va începe concomitent în toate judeţele pe 2 decembrie.

"Numărăm să vedem ce avem. Vom vedea câte structuri desubzistenţă şi semisubzistenţă avem, cu ce cantităţi de produseagricole au ieşit agricultorii în piaţă, chiar dacă nu au fostfiscalizate, iar de asta depinde strategia pentru agricultură. Înfuncţie de rezultate vom încerca să corectăm deficienţele", declarăAurel Badiu.

Organizarea şi efectuarea recensământului general agricol se varealiza de către Institutul Naţional de Statistică, MinisterulAgriculturii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, subcoordonarea şi controlul Comisiei Centrale pentru RecensământulGeneral Agricol 2010. Finanţarea totală a organizăriirecensământului, care este distribuită pe trei ani, ajunge la circa30 mil. euro, dintre care 4 mil. euro de la UE. Informaţiile dinteren vor fi culese de 38.000 de recenzori.

Conform normelor Uniunii Europene în domeniul statistic, fiecarestat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol odată la zece ani.

La ultimul recensământ, autorităţile anunţau că "doar astfelsistemul de vânzare a produselor agricole va fi mai bine organizat,iar acordarea de facilităţi, subvenţii şi credite pentru sporireaproducţiei agricole, va fi reală". Cu toate acestea, vacile vânduteau continuat să ia subvenţii, la fel ca şi terenurile nelucrate.

Noul recensământ va arăta cât din producţie merge cătreautoconsum şi cât spre piaţă, cât se tranzacţionează fără acte,asta în cazul în care fermierii vor recunoaşte că nu folosesc acteîn momentul vânzării în târguri sau oboare, ce suprafeţe suntirigate şi care sunt metodele de irigare, ce suprafeţe suntcultivate ecologic, care este parcul de utilaje agricole, câţioameni lucrează în agricultură, care este vârsta lor sau cine aluat fonduri europene.

Din datele pe care le deţine Ministerul Agriculturii, în prezentpeste un milion de ferme realizează agricultură de subzistenţă şidoar 1% din ferme au peste 100 de hectare.

Cei mai mulţi agricultori, peste 351.000, au peste 70 de ani, întimp ce doar 10.000 sunt tineri fermieri, având sub 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO