Analiză

Recordul de investiţii în spitale private aduce şi primii bani în conturile acţionarilor: opt spitale noi au avut încasări de 13 mil. €

Recordul de investiţii în spitale private aduce şi primii bani în conturile acţionarilor: opt spitale noi au avut încasări de 13 mil. €

Autor: Ioana David

01.02.2012, 18:51 1352

Cele opt spitale deschise în cursul anului 2011 au adus venituri cumulate de peste 13 mil.euro în primele luni de funcţionare, arată datele centralizate de ZF, adică în jur de 3% din piaţa serviciilor medicale private.

Anul 2011 a repezentat un record de investiţii, 131 mil. euro, în cele opt spitale deschise, ceea ce arată apetitul ridicat al oamenilor de afaceri pentru acest domeniu, precum şi perspectivele de creştere. Când au aşezat pe hârtie proiectele, investitorii au luat în considerare că sectorul este imun la criză, iar creşterea este asigurată în orice climat economic. Cu atât mai mult cu cât privaţii au încă o pondere scăzută în industria de sănătăte din România, iar statul s-a declarat deja înfrânt în administrarea corectă a fondurilor publice printr-un proiect pe reformă respins însă de opinia publică. Chiar Preşedintele Traian Băsescu spunea într-un discurs că sistemul public "este ineficient în administrarea fondurilor, sistemul este afectat de corupţie".

Ce bani au făcut privaţii

Analiza ZF arată că dintre spitalele private deschise anul trecut cei mai mulţi bani au fost realizaţi de spitalul Sanador, afacere deţinută integral de Doris Andronescu. Unitatea, care se întinde pe o suprafaţă totală de 18.000 de mp şi are o capacitate de 290 de paturi, a început să funcţioneze practic din luna iunie 2011 şi a generat venituri totale până la sfârşitul anului de 5 milioane de euro. În topul încasărilor, următorul este se aflăDeltaHospital, cu mai mulţi acţionari, care a ajuns la un rulaj de peste 3 mil. euro.

Spitalul de Pediatrie al MedLife (spital, clinică, laborator) le-a adus proprietarilor aproape 2,5 mil. euro, dar compania a mai inaugurat încă două unităţi, un spital laBraşovşi unul de ortopedie în Capitală.Cel de ortopedie este şi cel mai nou spital privat din România deschis în decembrie 2011.Pentru 2012 MedLife aşteaptă de la această unitate venituri de 7,5 mil. lei (1,8 mil. euro).

Spitalul Sf. Constantin, operat de firma Teo Health, a avut un rulaj de 1,9 mil. euro. Spitalul este deţinut de oamenii de afaceri Mihai Miron, Firu Floriean (fost vicepreşedinte al SIF Transilvania) şi Teodorescu Constantin.

"Nu avem finalizat bugetul (pentru 2011 - n.red.). Avem o idee şi cred că la un an de la deschidere vom ajunge la break-even", a spus omul de afaceri Mihai Miron.

El a precizat că anul acesta ar vrea ca spitalul să aibă un rulaj de trei ori mai mare.

În categoria spitalelor care au avut încasări de sub 1 mil. euro intră MedLife Braşov şiMunteniaHospital.

Potrivit datelor preliminare, Muntenia Hospital a avut încasări de peste 300.000 de euro, iar Liviu Constantin, directorul de marketing al Muntenia Medical Hospital, spune că pe parcursul anului trecut cifra de afaceri a avut un trend ascendent.

"Dacă până acum tendinţa era de creştere în zona de centre medicale private, în 2012 vom avea cel mai probabil o creştere şi pe segmentul mai costisitor al sistemelor de sănătate privată: spitale private. Dacă până acum punctul «fierbinte» era în Bucureşti şi oraşele mari cu tradiţie în medicină, începând cu 2012 va expanda şi în alte oraşe dinţară", a spus Liviu Constantin.

Privaţii "vechi" şi spitalele de stat

Primul spital privat de mari dimensiuni inaugurat în Bucureşti a fost Euroclinic, care în anul inaugurării a avut încasări de 0,5 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. În 2006 nu sunt disponibile date publice, dar în 2007 a avut un rulaj de 4,3 mil. euro. În prezent Euroclinic este deţinut de operatorul Regina Maria, controlat la rândul său de fondul de investiţii Advent Internaţional.

Pe de altă parte, spitalele de stat mari din Bucureşti au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (care reprezintă principala sursă de finanţare) de 20-30 mil. euro.

Spre exemplu, Spitalul Clinic Fundeni a avut în 2011 un contract cu CASMB de circa 120 mil. lei (28,6 mil. euro), potrivit datelor transmise de Casă. Următorul, Spitalul de Urgenţă Universitar, a avut un contract de 110 mil. lei (26 mil. euro).

Plecând de la aceste date, se poate spune că rezultatele celor opt spitale private deschise în 2011 sunt bune.

Şi în 2012 sunt aşteptate noi spitale private, printre operatorii care şi-au anunţat intenţia de a începe lucrările sau de a finaliza spitale numărându-se MedLife, Medicover, Polisano, Romgermed, dar şi alţii.

Piaţa serviciilor medicale private se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro, iar în prezent cele mai mari rulaje sunt aduse de clinici.

Raportat la cifra de afaceri, MedLife, companie care operează atât clinici, cât şi spitale private este cel mai mare jucător, cu un rulaj de aproape 50 mil. euro la nivelul anului trecut.

Potrivit unor estimări, în România există peste 400 de centre private de diagnostic cu diferenţe mari între jucătorii de top din Bucureşti şi restul centrelor private din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO