Analiză

Romania, hranita din importuri: deficitul comercial la produse agroalimentare, iarasi spre un miliard de euro

26.08.2004, 00:00 23

Comertul cu produse agroalimentare al Romaniei pe primele sase luni ale acestui an isi mentine tendinta de anul trecut in privinta adancirii prapastiei dintre importuri si exporturi, deficitul comercial mentinandu-se aproape 500 de milioane de euro (exporturi de 171 de milioane de euro, fata de importuri de 635 de milioane de euro).
In aceste conditii, deficitul comercial are mari sanse sa il ajunga din urma pe cel de anul trecut care a atins cota alarmanta de 1 miliard de euro. Animalele vii continua sa se mentina pe primele locuri atat la importuri cat si la exporturi, numai ca Romania a ajuns sa exporte ovine si vite pentru a importa masiv carne de porc. Cerealele si in special graul au adancit deficitul comercial, dar acestea nu isi vor mai face aparitia in importuri in cea de-a doua parte a anului datorita unei recolte foarte bune in acest an. Tutunul si produsele din tutun continua sa se mentina la cote mari si in crestere in importuri din cauza faptului ca cele trei mari multinatinale care produc tigarete in Romania nu folosesc nici un gram de tutun autohton. Motivele lor sunt  pretul mare al tutunului romanesc lipsit de "aroma" subventiilor din Vest dar si de slaba prelucrare a acestuia.



Oi si vaci contra porci
Din statisticile Institutului National de Statistica reiese un lucru foarte simplu: romanii nu mai stiu cum sa creasca porcul, insa in schimb se descurca foarte bine la ovine si vaci. De ce? Din cauza sistemului de crestere diferit al porcului pe de o parte si a oilor si vacilor pe de alta parte inainte de ?89, primii fiind mult mai ajutati de stat. "Crescatorii de porci au trait tot timpul cu ajutor de la stat in timp ce ceilalti nu au beneficiat de acestea, iar efectele s-au vazut dupa ?89, cand primii au clacat iar ceilalti au reutit sa-si mentina in viata afacerile", spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie din care fac parte cei mai mari producatori de preparate din carne din Romania. Din aceasta cauza,  pretul carnii de porc in Romania este cu 20% mai mare decat cel din UE, in conditiile in care procesatorii folosesc 70% din materia prima din import. Efectul? "Am constatat cu surprindere acum doua saptamani cand am fost in Austria intr-un magazin Billa ca produsele lor din carne sunt mai ieftine decat ale noastre. La noi salariile n-au mai crescut, iar TVA-ul la produse alimentare este in continuare tot 19%, cel mai mare din Europa. Practic o companie din industria alimentara are o marja de profit de 2-4% iar statul de 19%", afirma Minea.
In aceste conditii, exporturile de carne si maruntaie comestibile se ridica la doar 6 milioane de euro, in timp ce importurile ating 90 de milioane de euro. "Nu putem fi competitivi cu mezeluri pe piata europeana in nici un caz atata timp cat nu se umbla la taxele vamale pentru materia prima si la TVA", spune presedintele ARC.
Ministerul Agriculturii raporteaza cresteri ale efectivele de animale care nu intotdeuna sunt conforme cu realitatea, diferenta dintre efectivele de porci raportata de autoritatile guvernamentale si ceea ce spun producatorii fiind de aproape jumatate de milion de capete: 800.000 oficial fata de 300.000 neoficial.
Daca la cresterea porcilor nu prea ne descurcam, in schimb o facem foarte bine la vaci, de fapt taurasi, si ovine. "Pentru taurasii pe care ii importa din Romania producatorii din UE primesc subventii pentru crestere, iar la ovine situatia este si mai simpla pentru ca pe de o parte crescatorii din UE s-au cam burghezit si nu mai cresc oi deoarece este o munca grea si poluanta iar pe de alta parte romanii consuma carne de oaie doar de Paste si ocazional toamna", spune Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (PACERO). El spune, insa, ca in urmatoarele sase luni ale anului crescatorii de ovine ar putea avea probleme daca nu-si aliniaza preturile la cele internationale. "Practic crescatorii au devenit victimele propriului succes deoarece au venit in ultimele luni cu niste preturi care sunt prea mari si a caror dimensiune s-ar putea sa-i coste in viitorul apropiat", afirma Dumitriu.



Exporturile de uleiuri, cresteri spectaculoase
Criza de pe piata romaneasca a graului de anul trecut a dus la importuri masive de cereale si in special grau, situatie care s-a resimtit si in importurile de pe primele sase luni. Situatia se va imbunatati in urmatoarele sase luni, productie totala de cereale fiind de 9 milioane de tone anul acesta, de trei ori mai mare decat cea decat in 2003. De fapt, recolta de grau din acest an este unul dintre argumentele specialistilor din agricultura pentru scaderea deficitului comercial sub pragul de un miliard de euro inregistrat anul trecut.
Exporturile de grasimi si uleiuri vegetale sau animale au crescut pe primele sase luni ale acestui an cu 400%, dar se mentin la un nivel destul de scazut de doar 35 de milioane de euro. "In toata Europa s-a resimtit anul trecut o criza acuta de plante oleaginoase. Desi criza s-a resimtit si in Romania productia a fost indeajuns de mare pentru a exporta la preturi foarte bune. In schimb in acest an, productia din Europa se anunta buna. Vom exporta si in acest an dar la preturi mai mici atat ulei cat si seminte de floarea soarelui", afirma Viorel Zichil, presedintele Patronatului Uleiului.



Producatorii de miere au stopat exporturile
La capitolul dulce, o veste calda si una rece: importurile de zahar au scazut cu circa 30% pana la 37,5 milioane de euro, dar exporturile de miere au fost stopate de producatori din cauza preturilor foarte mici de pe piata europeana, principala destinatie de export pentru aces produs. "Scaderea importurilor de zahar se datoreaza stocurilor foarte mari pe care si le-au facut fabricile de zahar la sfarsitul anului trecut cand preturile pe plan mondial au scazut foarte mult dar si importurilor venite din Republica Moldova fara taxe vamale", spune Ioan Armeneanu, presedintele Patronatului Zaharului. El spune ca importurile vor continua si in lunile urmatoare, urmand ca din totalul consumului din acest an de aproximativ 500.000 de tone, doar 40.000 de tone sa fie asigurati din productia interna. "Cresterea consumului de zahar a crescut pe primul semestru al acestui an si se datoreaza cresterii nivelului de trai", sustine Armeneanu.
Situatia este mai dificila la producatorii de miere unde consumul da semne de crestere iar singurul debuseu pentru productie -exportul - este pus in pericol de preturile mici de pe piata europeana. "Am decis sa stopam exporturile de miere pentru ca preturile pe care ni le ofera comerciantii europeni sunt foarte mici. Nu putem vinde un kilogram de miere la pretul unui litru de benzina din UE", spune Traian Dobre, presedintele si actionarul majoritar al unuia dintre primii zece exportatori de miere din Romania. El spune ca primii zece exportatori de miere autohtoni isi vor pastra aceasta decizie pana cand pretul de pe piata germana in special se va stabiliza. "In Germania se incearca revenirea la preturile pe kilogram practicate inaintea introducerii monedei unice europene", afirma Dobre. Producatorii autohtoni sunt pusi in dificultate pe piata europeana de intrarea in forta a producatorilor din China.



Tigarete romanesti cu tutun exclusiv din import
De ani de zile, importurile romanesti de tutun si inlocuitori de tutun se situeaza la niveluri foarte ridicate pe fondul scaderii productiei interne si a slabirii pozitiei pe piata a Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) SA. Primele sase luni ale acestui an nu au facut exceptie, importurile de tutun si inlocuitori ridicandu-se la 95 de milioane de euro, in crestere cu 22 de procente fata de anul anterior. O tigareta vanduta de una dintre cele trei multinationale care domina piata romaneasca (estimata pentru anul trecut la circa 1 miliard de dolari) contine 60% tutun Virginia, 30% Burley si 10% tutunuri orientale, care dau aroma. Tutunul Virginia si Burley produs in Romania a fost tratat si inca mai este tratat prin fermentare - metoda sovietica veche de jumatate de secol - si nu prin stripsare, asa cum o fac marii procesatori de tutun. O alta cauza a importurilor masive de tutun este legata de subventiile masive pe care producatorii din Vestul Europei le primesc pentru un kilogram de tutun. Situatia este pe cale sa se schimbe in viitorul aproapiat, dupa ce prin Parlamentul European va trece o initiativa legislativa prin care se propune reducerea treptata a subventiilor pentru tutun in Vestul Europei, ceea ce va duce in final la mutarea acestor culturi in Estul Europei. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO