Plecarea Nokia din România dă peste cap proiecţiile legate de creşterea economică de anul viitor. După ani în care am vorbit doar despre venirea marilor companii străine, plecarea Nokia este un eveniment cu care economia românească nu s-a mai confruntat până acum şi care atinge nu doar prognozele de creştere economică, ci şi exporturile (Nokia era al doilea exportator după Dacia), şomajul la nivel local, veniturile administraţiilor locale şi businessul partenerilor locali ai gigantului finlandez.
Ce face guvernul pentru ca acest caz să nu se mai repete sau pentru ca efectele plecării unei alte companii mari să fie estompate? Pe lângă clasicele probleme privind infrastructura şi oferirea unui mediu politic stabil, statul se vede nevoit să vină cu soluţii pentru a creşte competitivitatea şi atracţia României în ochii investitorilor străini într-un mediu economic în care toate ţările se bat pentru a atrage o investiţie cât de mică, iar economiile tinere din Asia au deja avantajul unei forţe de muncă mai ieftine.
Ar trebui să ne reorientăm dinspre companiile de producţie către cele de software sau cercetare şi dezvoltare, către companii cu produse mai inovatoare? Sau să atragem noii "tigrii ai capitalismului", companiile din ţările emergente precum China care au o poftă foarte mare de a se dezvolta şi de a se extinde în întreaga lume?