Analiză

România va avea o creştere economică de 0,5% - EIU

România va avea o creştere economică de 0,5% - EIU

Autor: Anca Dumitrescu

15.12.2011, 15:23 421

Creşterea economică a României va încetini anul viitor la 0,5%, de la un ritm de 2% în acest an, din cauza măsurilor dure de austeritate şi a expunerii la criza europeană a datoriilor, potrivit noilor estimări ale Economist Intelligence Unit (EIU).

Institutul avertizează totodată că rezistenţa la măsurile de austeritate ar putea crea instabilitate.
La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

În raportul EIU se arată că regiunea balcanică, în care include România, Bulgaria, Croaţia şi Serbia, este expusă semnificativ la problemele Greciei, din cauza investiţiilor, comerţului, remiterilor, precum şi a legăturilor bancare.

EIU anticipează pentru această regiune o creştere economică de 1,5% în acest an şi de numai 0,3% în 2012. Inflaţia va încetini în 2012 de la un nivel de 5,9% estimat pentru acest an la 3,7%.

Economia Bulgariei va stagna anul viitor, după un avans modest în acest an.

Institutul anticipează că Uniunea Europeană va reintra în recesiune în 2012, când va înregistra o contracţie economică de 0,7%, de la un avans de 1,5% prognozat pentru acest an.

Pentru zona euro, EIU prognozează o creştere economică de 1,4% în acest an şi o contracţie de 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO