Analiză

Scenarii paralele: de ce nu seamana intre ele prognozele despre cresterea economica

Scenarii paralele: de ce nu seamana intre ele prognozele despre cresterea economica

Click pentru imaginea intreaga

09.10.2006, 19:43 10

Cresterea economica a Romaniei a fost anul acesta subiect de discutie pentru tot mai multi specialisti internationali, care au avansat estimari mereu diferite, fara sa pice aproape niciodata de acord. De ce se intampla asa?
Ritmul cresterii economice este poate cel mai important indicator general despre mersul unei tari. Din acest motiv, toata lumea a stat anul acesta cu ochii pe cresterea economica a Romaniei, care va deveni, odata intrata in UE, una dintre cele mai mari piete de desfacere din Europa.
"Cursa" estimarilor pentru cresterea economica pe 2006 a fost inceputa in urma cu un an de Comisia Nationala de Prognoza, care preconiza un ritm de 6% pentru PIB pe acest an. In urma cu o luna, prognoza oficiala s-a modificat la 6,7%, iar declaratiile sefului Prognozei, Ion Ghizdeanu, indica faptul ca aceasta ar putea fi din nou modificata, pana peste 7%.
Prima prognoza paralela a aparut din partea austriecilor de la Bank Austria Creditanstalt, in ianuarie 2006, care confirmau cifra de 6%. Cinci luni mai tarziu, aceeasi institutie isi revizuia in jos estimarea de crestere, pana la 5,6%.
La polul opus, alte institutii au imbunatatit pe parcursul acestui an estimarile privind cresterea economica a Romaniei. Economist Intelligence Unit, cea mai conservatoare dintre aceste institutii, a spus in luna martie ca ritmul de crestere va fi de 4,5% (cea mai pesimista prognoza pentru acest an), pentru a reveni in septembrie si a spune 5,2%. Acum, estimarile celor de la EIU indica o crestere de 6,7%, aceeasi cu cea estimata oficial.
In mod similar, alte institutii au publicat rapoarte contradictorii privind acest subiect. Analistii grupului financiar italian UniCredit erau de parere in luna februarie ca economai va creste cu 5,8%, pentru a-si reduce previziunea la 5,5% in luna mai si a o creste spectaculos la 7,2%, luna aceasta.
In prima jumatate a anului, economia a crescut cu 7,4%, fata de ritmul de 4,1% inregistrat anul trecut si de prognoza oficiala de 6%. Fondul Monetar International este in momentul de fata cel mai pesimist privind economia Romaniei, avand o estimare de crestere de 5,5% in acest an, fata de 5,2% in luna aprilie.
Deocamdata, cea mai optimista prognoza paralela apartine analistilor de la grupul financiar Citigroup, care au afirmat in urma cu doua saptamani ca economia Romaniei va creste anul acesta cu 7,6%. Insa oficiali guvernamentali de la Bucuresti au plusat chiar si peste aceasta cifra.
In urma cu o saptamana, primarul Capitalei, Adriean Videanu, declara pentru ZF ca simularile macroeconomice paralele indica posibilitatea unei cresteri de 8,5% anul acesta, cel mai rapid ritm din ultimii 17 ani. Videanu, care a lucrat la partea economica a programului de guvernare al Aliantei de la putere, spunea atunci ca daca 2006 va fi un an agricol bun, ritmul de crestere ar putea atinge 8,5%.
De asemenea, senatorul liberal Varujan Vosganian, un alt economist din echipa celor de la putere, a declarat la finele saptamanii trecute ca ritmul de crestere ar putea depasi 8% in acest an.
Chiar si in conditiile unei cresteri de peste 8%, PIB nu va depasi 100 de miliarde de euro anul acesta. Estimarile curente plaseaza economia la o valoare de 95 mld. euro pe 2006, fata de 79,3 mld. euro anul trecut.
Care este cauza acestor estimari atat de diferite? Multe dintre institutiile internationale care includ Romania in raportarile lor sunt conservatoare si prefera sa aiba estimari mai reduse, decat sa publice cifre prea optimiste, care sa induca eventual in eroare multi investitori care se ghideaza dupa aceste rapoarte.
In plus, unele institutii, cum ar fi Fondul Monetar International, nu au date recente din cauza incetarii colaborarii cu Romania. Dupa ce ultimul acord cu Fondul a picat in toamna anului trecut, expertii FMI s-au aratat sceptici privind potentialul economic al Romaniei, de unde si estimarile reduse. De altfel, datele pe care FMI si-a facut in luna septembrie prognoza pentru Romania sunt aceleasi cu cele folosite in luna aprilie.
Care este insa certitudinea dincolo de toate aceste prognoze paralele, care dau rezultate atat de diferite? Realitatea este ca productia industriala pare sa fi absorbit socurile de anul trecut, revenind pe crestere de peste 6%. Datorita revenirii industriei, economia a crescut in prima jumatate a anului peste asteptarile tuturor analistilor, dupa care toate prognozele aparute au inceput sa se imbunatateasca.
Increderea strainilor in economia Romaniei s-a imbunatatit vizibil in ultimele luni, fapt ce reiese si din estimarile recente ale acestora. Consensus Economics, organizatie care grupeaza previziunile macroeconomice ale institutiilor internationale, vede o crestere economica de 6,4% pentru Romania in acest an, pe baza a sapte estimari separate.
Fata de luna iulie insa, media acestor sapte estimari a crescut semnificativ, de la 5,5% la 6,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO