Analiză

The Economist: Drumurile româneşti, "o imagine tristă"

The Economist: Drumurile româneşti, "o imagine tristă"

Autor: Ioana Bojan

16.08.2011, 20:43 1499

România a avut cândva peste 3.000 kilometri de autostradă, însă numai pe hârtie, în proiectele lui Nicolae Ceauşescu, în timp ce în realitate a fost construită numai o zecime, potrivit unui articol postat pe blogul publicaţiei britanice The Economist.

În comparaţie, Ungaria, ţară cu o suprafaţă de peste două ori mai mică decât România, are 1.100 de kilometri de autostradă.

Dacă vrei să descoperi România nu conduce, închiriază un elicopter. Acesta a fost sfatul pe care preşedintele Traian Băsescu l-a dat, în martie, unor potenţiali investitori din regiunea Golfului Persic, se spune în articolul "Drumurile româneşti: Tristeţea autostrăzilor din România" postat pe blogul publicaţiei.

"Nu am descoperit niciodată România aşa cum am făcut-o din elicopter", a spus preşedintele, admiţând că infrastructura de transport a ţării este mult subdezvoltată.

Este cu siguranţă o imagine tristă. Cea mai mare parte a celor 300 de kilometri de autostradă din România au fost construiţi în perioada comunistă şi vârsta lor se vede. Drumurile care leagă Bucureşti de alte oraşe sunt foarte aglomerate. Trenurile se târâie la nu mai mult de 50-60 de kilometri pe oră, mai încet chiar decât atunci când au fost construite căile ferate. Dunărea uimeşte puţinii turişti de pe vasele de croazieră cu imensităţile sale neexploatate.

Un raport al Forumului Economic Mondial plasează România pe poziţia a 134-a din 139 de state după calitatea drumurilor.
"Ţara a avut odată peste 3.000 de kilometri de autostradă. Pe hârtie, de fapt, proiectaţi la ordinele lui Nicolae Ceauşescu, fostul conducător comunist al ţării. Cu greu s-a construit o zecime.

Comparaţi cu ţara vecină Ungaria, mai puţin de jumătate suprafaţa României, care se mândreşte cu peste 1.100 de kilometri de autostradă", potrivit blogului The Economist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO