Analiză

Top 5 evenimente pe piaţa de morărit şi panificaţie în 2011

Top 5 evenimente pe piaţa de morărit şi panificaţie în 2011

Autor: Gabriel Razi

27.12.2011, 08:34 1441

România are unul dintre cele mai mari consumuri de pâine pe cap de locuitor din Uniunea Europeană însă producătorii români continua să fie în căutarea soluţiilor în condiţiile în care vânzările la negru "muşcă adânc" din piaţă. În acest context Titan s-a reorientat rapid către livrările de chifle pentru McDonald's. În acelaşi timp alţi jucători se confruntă cu dificultăţi. Spicul Bucureşti a intrat în insolvenţă iar ungurii de la Abo Mill au scos la vânzare activele pe care le deţin în România.

1. Titan a livrat chifle de 5 mil. euro pentru McDonald's

Titan, unul dintre cei mai mari jucători din industria de panificaţie, a încasat în acest an cinci milioane de euro din vânzările de chifle pentru lanţul de restaurante de tip fast-food McDonald's. Acest segment de business acoperă în prezent 6% din totalul cifrei de afaceri însă oficialii companiei estimează că încăsările vor creşte anul viitor. Fabrica de chifle a devenit operaţională în luna octombrie a anului trecut. Titan a investit în unitatea de producţie din localitatea Cernica, din apropierea Bucureştiului, circa 16 milioane de euro. Fabrica are 20 de angajaţi, iar capacitatea de producţie se ridică la 275 de milioane de chifle de pe an.

2. Spicul a intrat în insolvenţă

Producătorul Spicul Bucureşti, controlat de omul de afaceri Gheorghe Ilie, a intrat în insolvenţa în luna septembrie a acestui an.
Anterior, la jumătatea lunii iulie Remco România, companie care a construit fabrica producătorului de panificaţie din apropierea Capitalei, a cerut scoaterea la licitaţie a unităţii operate de producător pentru că acesta din urmă nu ar fi achitat în întregime valoarea contractului. Datoria se ridică la 200.000 de euro, potrivit datelor furnizate de Remco.
Spicul avea la finalul anului trecut datorii de aproape 25 de milioane de euro, la o cifră de afaceri de 3,6 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor (MF). Mai mult, mai mult producătorul şi-a înjumătăţit în ultimii patru ani numărul de angajaţi, acesta ajungând la sfârşitul lui 2010 la 200 de oameni.

3. Abo Mill scoate la vânzare activele din România

Grupul ungar Abo, unul dintre primii zece jucători de pe piaţa locală de morărit şi panificaţie, a scos la vânzare afacerea şi activele de zeci de milioane de euro deţinute în România. Afacerile grupului pe piaţa locală s-au înjumătăţit în trei ani, de la 60 mil. euro în 2008 la 30 mil. euro anul trecut. Anunţul de vânzare al Abo Group este prima mişcare de acest tip a unuia dintre primii jucători de pe piaţa locală în contextul în care mai mulţi mari producători au declarat public că afacerile lor suferă atât din cauza pieţei negre, cât şi ca urmare a dublării în ultimul an a preţurilor la materia primă. Astfel, în România compania a scos la vânzare două mori de grâu din Cluj şi Zalău, cu o capacitate de procesare de 320 de tone/zi, respectiv 200 de tone pe zi. De vânzare sunt şi fermele de păsări din Ilinei şi Sfântu Gheorghe, judeţul Covansa, deţinute de ungurii de la Abo.

4. Pambac Bacău a terminat de plătit creditele şi vizează achiziţii

Producătorul Pambac Bacău, controlat de Alin Giurea şi alţi doi parteneri, vizează extinderea anul viitor prin achiziţii sau cu ajutorul proiectelor ţinute la sertar ca urmare a crizei după ce în ultimii trei ani au fost achitate toate datoriile către bănci. Compania a suspendat însă extindere reţelei de retail - care numără în prezent 14 magazine în Bacău pentru că aşteaptă să vadă rezultatele unui alt proiect din retail al companiei.

5. Macromex şi grupul La Lorraine au investit 17 mil. euro într-o fabrică de panificaţie

Macromex, cel mai mare distribuitor de produse congelate din România şi grupul belgian La Lorraine au finalizat o investiţie de 17 mil. euro în construirea unei fabrici de panificaţie congelată la Câmpia Turzii în judeţul Cluj. Potrivit conducerii Macromex, producţia realizată în fabrica de panificaţie din Câmpia Turzii va fi distribuită atât pe piaţa locală, cât şi în Bulgaria, Serbia sau Muntenegru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO