Analiză

Topul celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români. Comănescu, Teszari şi Niculaie conduc plutonul - VIDEO

Autor: Dana Ciriperu

20.09.2011, 00:00 8993

Grup Servicii Petroliere (Gabriel Comănescu), RCS&RDS (Zoltan Teszari), InterAgro (Ioan Niculae), Oscar Downstream (Alin şi Costina Niculae) şi Dedeman (Dragoş şi Adrian Pavăl) sunt cele mai mari cinci companii controlate de antreprenori români şi au împreună peste 10.000 de angajaţi.

ZF a realizat pentru al doilea an consecutiv topul celor mai mari 100 de companii în care acţionar majoritar este un român, iar datele arată că primele zece firme locale au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 14 mld. lei (3,4 mld. euro), în creştere cu 36% faţă de 2009.

VEDEŢI AICI TOPUL CELOR MAI MARI 100 DE COMPANII CONTROLATE DE ANTREPRENORI ROMÂNI

Cu toate că dinamica demonstrează că aceste businessuri nu au simţit gustul amar al crizei, rezultatul cumulat al primelor zece companii este similar cifrei de afaceri a Petrom - cea mai mare firmă locală, controlată de austriecii de la OMV. Loc de creştere există astfel pentru marii antreprenori români, mai ales că în ultimul an mulţi dintre ei au căutat nişe de piaţă şi s-au orientat către exporturi pentru a balansa scăderile locale.

Două treimi dintre companiile prezente anul acesta în top 100 au înregistrat majorări ale cifrelor de afaceri. Într-un an în care economia României a scăzut cu 1,3%, cele mai mari 100 de companii controlate de români şi-au majorat profiturile de la 1,2 mld. lei la 1,8 mld. lei, dar nu au mai angajat oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO