Analiză

Turcia este cu cinci locuri peste România în clasamentul PIB per capita şi vrea ca în zece ani să intre în topul primelor zece economii ale lumii

Autor: Ioana Nita, Radu Bostan, Bogdan Cojocaru

12.10.2012, 00:08 6504

Dacă istoria confruntărilor dintre România şi Turcia se pierde în negura timpului, cea a înfruntărilor fot­ba­listice începe în 1923 cu o remiză, în chiar meciul de debut al naţio­nalei turce pe scena mondială a fotbalului.

De atunci formaţia turcă a crescut, ajungând să revendice, în cea mai bună performanţă a sa, locul trei în Cupa Mondială din 2002.

De altfel, în meciul naţionalei Ro­mâniei de azi de pe stadionul Sukru Saracoglu din Istanbul Turcia porneşte cu prima şansă. Meciul contează pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2014 şi va începe la ora 20:30. Cum ar arăta însă confruntarea dacă aceasta s-ar da pe terenul economiei?

Turcia are ambiţii economice mari, fiind hotărâtă să-şi tripleze PIB-ul în următorii zece ani şi să intre în topul primelor zece puteri ale lumii. Economia vine cu un impuls puternic din urmă dat de triplarea PIB-ului la aproape 800 miliarde de dolari în ultimii zece ani. Progresul alert a propulsat Turcia pe locul 16 în topul marilor economii ale lumii.

Educaţie mai bună pentru creştere economică

Însă pentru a repeta performanţa, Ankara este conştientă că trebuie să construiască un sistem educaţional mai solid pentru a asigura dezvoltarea viitoare, să înceapă să producă mai multe bunuri procesate, adică să-şi diversifice industria, să reformeze legislaţia fiscală pentru a se asigura că are o sursă sigură şi constantă de venituri şi să astupe deficitul de cont curent. Pe frontul politic Turcia trebuie să facă faţă turbulenţelor sociale din lumea arabă, iar pe frontul financiar trebuie să se apere de criza datoriilor din Europa.

De când Partidul Justiţiei şi Dez­voltării al premierului Recep Tayyip Erdogan a preluat conducerea statului, PIB per capita a urcat de la 3.500 de dolari la 10.500 de dolari.

Pentru ca Turcia să ajungă la un PIB per capita de 25.000 de dolari până în 2023, creşterea medie a economiei ar trebui să fie de 7,5% pe an. Dar Ankara finanţează creşterea economică cu datorii, iar lipsa capitalului ar putea deraia ţara de pe drumul ascendent.

Totodată, încetinirea economiei mondiale îşi pune amprenta şi pe economia turcă. Guvernul şi-a redus la începutul săptămânii prognoza de creştere economică pentru anul acesta de la 4% la 3,2%, iar pe cea pentru 2013 de la 5% la 4%. De asemenea, Ankara se aşteaptă ca preţurile să urce cu 7,4% anul acesta şi cu 5,3% în 2013. Proiecţiile anterioare in­dicau o rată a inflaţiei de 5,2% respectiv 5%. Creşterea preţurilor s-ar datora scumpirii energiei şi alimentelor, potrivit autorităţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO