Analiză

Unde ajung banii de la Casa de Asigurări de Sănătate? Spitalele din Bucureşti au primit 642 mil. lei din decontări în T1/2019, plus 30%. Cei mai mulţi bani au mers la spitale publice, unde ajung cazuri complexe

ANALIZÂ

 Unde ajung banii de la Casa de Asigurări de Sănătate?...

Autor: Georgiana Mihalache

01.04.2019, 16:25 377

♦ Peste 642 mil. lei sunt decontările Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti pentru spitalele de stat şi private din Capitală în primele trei luni din 2019, mai mult cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publice de pe site-ul CASMB ♦ Deşi cei mai mulţi bani din bugetul Casei ajung în spitalele de stat, condiţiile nu se îmbunătăţesc, iar pacienţii se plâng în continuare de mizeria din spitale, de lipsa resurselor şi a medicamentelor.

Aproape 600 de milioane de lei au fost decon­tă­rile către spitale de stat din Bucureşti în primele trei luni din 2019, iar restul de circa 45 mil. lei au mers la unităţile private din capitală, arată un calcul pe baza datelor publice de pe site-ul Casei de Sănătate Bucureşti.

În total, în 2018, peste 1,7 miliarde de lei de la Casa de Asigurări au mers către unităţile spitaliceşti din Bucu­reşti, un nivel similar cu cel din 2017.

Cei mai mulţi bani din decontări ajung în spitale de stat, la Institutul Fun­deni mergând 53 de milioane de lei în T1/2019, Spitalul Universitar de Urgenţă având decontări de 41 de milioane de lei, urmat de In­stitutul de Boli Infecţioase Matei Balş, cu 34 mil. lei în perioada menţionată.

În cazul spitalelor private, decon­tările au mers către Sanador, spitalul privat deţinut de familia Andronescu din Capitală, unde s-au decontat 9,8 mil. lei în primele trei luni din 2019, urmat de MedLife şi Centrul Medical Unirea (Regina Maria), care apar însă cu mai multe companii în tabelul Casei.

„Sumele nu sunt aceleaşi pentru că se ţine cont de complexitatea cazurilor, un spital care rezolvă cazuri mai complexe primeşte mai mulţi bani pe cazul rezolvat. Este un indice care se revizuieşte anual şi aici intervine Şcoa­la Naţională de Management Sanitar“, a spus pentru ZF Augustus Costache, pur­tătorul de cuvânt al Casei Naţio­nale de Asigurări de Sănătate.

Sumele care apar în tabelul Casei de Asigurări Bucureşti se referă doar la serviciile spitaliceşti din unităţile cu paturi din Bucureşti. Acestea pot primi însă şi alte decontări pe servicii de ambulatoriu, acolo unde există, pentru programele naţionale de sănătate. 

Astfel, decontările totale pentru fie­care spital pot fi substanţial mai mari. Nu există însă date publice cu­mu­late la nivel naţional privind decon­tările totale pentru fiecare unitate spitalicească. În total, la începutul anu­lui 2019, în contract cu Casa de Asigu­rări de Sănătate Bucureşti s-au aflat 87 de unităţi sanitare cu paturi, spitale şi clinici, dintre care 43 erau private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO