Analiză

Va ieşi economia din recesiune în 2011?

 Va ieşi economia din recesiune în 2011?
12.08.2010, 23:56 34

Prognozele analiştilor care au participat ieri la şedinţadeschisă de redacţie ZF Expert indică o creştere a ProdusuluiIntern Brut (PIB) între -/Ă2%, aceştia apreciind că direcţiaeconomiei depinde în continuare foarte mult de politicafiscală.
Economia a scăzut anul trecut cu 7,1%, iar pentru 2010 prognozaoficială indică o contracţie de 1,9%. Unii economişti se aşteaptăchiar la o scădere a PIB de până la 3% în acest an.
Astăzi Institutul Naţional de Statistică anunţă datele privindevoluţia economiei în al doilea trimestru.
Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, apreciază că anulviitor vom asista la o nouă scădere a economiei, cu 2%, deoareceGuvernul va fi nevoit să adopte noi măsuri de ajustare fiscalăpentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4%. "Estefoarte probabil ca în prima parte a lui 2011 să fie nevoie de noimăsuri de ajustare. Dacă nu vor fi măsuri de ajustare fiscală, vomvedea cel puţin concedieri mai accelerate în sectorul public",afirmă Chideşciuc.
În schimb, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen, vedeposibilă o creştere cu 2% a economiei, în contextul în care spunecă este puţin probabil ca anul viitor să existe noi măsuri deajustare fiscală, cel puţin dacă luăm în calcul că 2011 este anpreelectoral. El admite totuşi că în eventualitatea unor noi măsuride austeritate economia s-ar putea contracta uşor şi în 2011.
Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii,prognozează o creştere economică între -0,5% şi Ă0,5%. "La nivelulpieţei există un consens că vom avea o scădere a economiei în primajumătate a anului viitor", a comentat Crăciun.
El spune că factorii care ar putea aduce o relansare a economieisunt o politică monetară mai agresivă din partea BNR, relansareaactivităţii de creditare şi o evoluţie favorabilă a pieţelorexterne care să favorizeze creşterea exporturilor.
Pe de altă parte, economistul-şef al BRD, Florian Libocor, are unscenariu optimist legat de evoluţia economiei anul viitor şi seaşteaptă la o creştere a economiei cu 0,5-1,5%. Guvernul şi FondulMonetar Internaţional (FMI) prognozează o creştere cu 1,5 - 2% aPIB în 2011.
Analiştii spun că anul acesta economia va rămâne în recesiune,contrar aşteptărilor din urmă cu şase luni, pentru că la începutullui 2010 nimeni nu ştia cât de mare este deficitul bugetar şi călucrurile s-au limpezit abia în momentul în care Guvernul a anunţattăierea cu 25% a salariilor din sectorul public şi majorarea TVA dela 19% la 24%. Fără aceste măsuri de ajustare fiscală, economia arfi intrat în teritoriul pozitiv, dar deficitul bugetar ar fidepăşit 9% din PIB faţă de un nivel ţintă de 6,8% din PIB.
În acelaşi timp, statul nu ajută economia să-şi revină pentru că nuşi-a îndeplinit angajamentul din acordul cu FMI de a reducearieratele şi în plus nu şi-a ajustat factura socială prinredirecţionarea banilor din cheltuieli curente către investiţii.Astfel, statul cheltuie foarte mult fără ca aceste cheltuieli săfie resimţite la nivelul economiei.
"În momentul în care cheltuieşti banii ca stat, este foarteimportant în ce sectoare direcţionezi aceşti bani şi cu ceeficienţă cheltuieşti banii. Sunt bani care se vor regăsi îneconomia românească sau în alte economii", a mai spus RaduCrăciun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO