Analiză

Volatilitate pe pieţe, volatilitate în opinii: Îndemnul este de a continua investiţiile, dar frica a pătruns în mediul de business

12.08.2011, 00:00 179

Totodată unii oameni de afaceri spun că deja măsurile pe care le puteam lua au fost implementate şi că rezolvarea acestei noi ameninţări nu mai depinde de ei.

"Oameni de afaceri să nu stea pe loc, să investească în continuare, să nu ţină banii la saltea sau în băncile străine, ci să facă noi investiţii, pentru că roadele le vor culege mai târziu. Dacă ţin banii blocaţi, pe termen lung tot ei vor fi afectaţi", spune profesorul Silviu Neguţ, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice

Profesorul crede că noua criză nu trebuie văzută doar prin prisma a ceea ce se întâmplă în SUA, ci prin prisma relaţiei SUA - China - Japonia. China este cel mai mare exportator al lumii, iar Japonia este cel de-al doilea mare importator al Chinei. Tsunami-ul din Japonia a afectat importurile, iar scăderea PIB-ului japonez afectează economia chineză, care se menţine într-un echilibru fragil, iar acest lucru ar putea afecta întreaga economie mondială.

"Dacă o nouă criză va avea loc în 2013, după cum a spus Roubini (economistul care a prevăzut criza financiară începută în 2008 prin căderea Lehman Brothers- n.red.), trebuie să ne gândim în ce măsură suntem capabili să exportăm mai mult decât să importăm, să producem mai mult şi să creăm noi locuri de muncă", a mai spus profesorul Neguţ.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri spun că furtuna de pe pieţele de capital se va restrânge şi asupra posibilităţii lor de creditare şi deci de a face investiţii.

"Una dintre problemele pe care le văd este scumpirea creditării iar investitorii vor fi mai prevăzători când vine vorba de investiţii în active. Te gândeşti de cel puţin două ori înainte de a mai face un pas », spune Adrian Borotea, director afaceri corporatiste in cadrul CEZ România.

Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de Doru Voicu, fost consiler în Ministerul Economiei, care acum conduce o firmă de consultanţă în domeniul energetic, IBCO Energ.

"Se va intra într-o expectativă la nivelul investiţiilor. O serie de companii de pe bursă se decapitalizează şi de aici va veni şi o forţă mai mică în realizarea investiţiilor. Bine nu este oricum », este de părere Voicu.

Temerile legate de evoluţia cursului de schimb sunt împărtăşite şi de alţi manageri care spun că deja s-au programat să gândească precum în perioada prăbuşirii Lehman Brothers.

"Încep să privesc ceea ce se întâmplă acum ca pe o repetare a ceea ce s-a întâmplat după prăbuşirea Lehman Brothers. M-am pus deja în modul de gândire ca şi când se întâmplă din nou ceea ce s-a întâmplat în 2008", spune la rândul său Cristian Cornea, directorul general al fabricii de ambalaje metalice Can-Pack.

Mihai Matyas, directorul general La Fântâna, spune că poate cei care au prezis criza în W aveau dreptate şi că modul de operare în această perioadă este caracterizat prin « ochi mari deschişi, cumpătare şi vigilenţă. »

"Consider că această criză este o altă fază a crizei care a început în 2008 şi care nu s-a încheiat. Probabil că cei care spuneau că avem o criză în W aveau dreptate. Deocamdată rămânem vigilenţi, cumpătaţi, cu ochii mari deschişi", spune Mihai Matyas, directorul general La Fântâna.

Mihai Matyas, directorul general La Fântâna

"Consider că această criză este o altă fază a crizei care a început în 2008 şi care nu s-a încheiat. Probabil că cei care spuneau că avem o criză în W aveau dreptate. Întrucât principalele învăţăminte pe care le-au tras majoritatea managerilor au fost prudenţa şi cumpătarea, acum sunt mult mai atenţi. Această nouă fază a crizei care a apărut acum câteva zile este generată de foarte mulţi factori, însă probabil că cel mai important este cel psihologic. Deocamdată rămânem vigilenţi, cumpătăţi, cu ochii mari deschişi şi nu cred că există măsuri pe care o companie le mai poate lua suplimentar faţă de ceea ce au făcut deja. Ca ţară, suntem suficient de mici pentru a nu fi loviţi foarte tare".

Adrian Borotea, director afaceri corporatiste in cadrul CEZ România

"Un impact sigur va exista şi acesta se va regăsi pe Bursă şi uşor, uşor în cursul de schimb. Nu stăm la fel de rău ca economiile din Portugalia, Spania sau Irlanda, dar suntem conectaţi la ceea ce se întâmplă la nivel global. Una dintre problemele pe care le văd este scumpirea creditării iar investitorii vor fi mai prevăzători când vine vorba de investiţii în active. Te gândeşti de cel puţin două ori înainte de a mai face un pas. Pe plan macro, reducerea cheltuielilor a fost şi în momentele bune şi este şi acum o măsură bună."

Doru Voicu, fost director de dezvoltare în cadrul CEZ România şi consilier al ministrului economiei, proprietar al firmei de consultanţă în domeniul energetic IBCO Energ

"Se va intra într-o expectativă la nivelul investiţiilor. O serie de companii de pe bursă se decapitalizează şi de aici va veni şi o forţă mai mică în realizarea investiţiilor. Bine nu este oricum. Cred ca una dintre măsurile care pot fi luate în acest moment este relaxarea fiscală. Aceasta însă trebuie bine gândită pentru că trebuie însoţită de o creştere a gradului de colectare."

Cristian Cornea, directorul general al fabricii Can-Pack

"Încep să privesc ceea ce se întâmplă acum ca pe o repetare a ceea ce s-a întâmplat după prăbuşirea Lehman Brothers. M-am pus deja în modul de gândire ca şi când se întâmplă din nou ceea ce s-a întâmplat în 2008. Mă interesează foarte mult stabilitatea cursului euro-dolar, având în vedere că avem încasări în dolari de pe pieţele africane pe care exportăm. Deocamdată nu am primit niciun semnal negativ de pe pieţele pe care exportăm. Căderile de pe Bursă le-am privit cu îngrijorare, pentru că acest lucru duce la o diminuare a încrederii oamenilor, care se va vedea probabil iar în consum."

Dan Pavel, proprietarul lanţului de magazine de încălţăminte Benvenuti

"În momentul de faţă nu se simt efectele în magazine şi nici în psihologia cumpărătorului nu s-a schimbat nimic. Vânzările din magazine îşi urmează cursul normal din ultimele luni şi nu pot să spun că am simţit oscilaţii de niciun fel". El spune însă că situaţia s-ar putea schimba dacă cursul valutar ar fi afectat. "O depreciere a leului ar avea impact atât asupra mediului de business cât şi al consumatorilor, pentru că mulţi au credite". El rămâne însă optimist. "Nu cred că în următoarele luni se va intâmpla aşa ceva".

Constantin Tudorache, directorul executiv al Sarantis România

"Din câte am înţeles, a fost vorba de o serie de speculaţii care au provocat scăderi mari pe bursele din toată lumea. Aceste speculaţii au provocat la rândul lor panică, şi investitorii au început să vândă cu orice preţ". El spune însă că în ultimele zile situaţia s-a mai stabilizat. "Dacă apare însă orice eveniment negativ, acesta va fi resimţit din nou şi de burse. Este o nervozitate extremă pe burse. Ce se poate observa este că pe bursa de la Bucureşti răspunsul este amplificat, pentru că nu există o cultură a burselor la fel de bine dezvoltată ca în Vest şi panica se instaurează mai repede". El adaugă de asemenea că situaţia de pe burse se extinde şi asupra mediului de business, instaurându-se astfel şi în rândul companiilor starea de nervozitate.

Mihai Marcu, preşedintele MedLife

"Este îngrijorător ce se întâmplă. Noi ne gândeam la un moment dat la o listare, iar acest moment se îndepărtează. Deja această criză nu mai depinde de noi, de antreprenorii români", a spus Marcu. Acesta a mai precizat că deocamdată nu se gândeşte să amâne investiţiile preconizate, pentru că sectorul medical privat este în general mai puţin afectat.

Silviu Neguţ, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice

"Dacă o nouă criză va avea loc în 2013, după cum a spus Roubini (economistul care a prevăzut criza financiară începută în 2008 prin căderea Lehman Brothers- n.red.), trebuie să ne gândim în ce măsură suntem capabili să exportăm mai mult decât să importăm, să producem mai mult şi să creăm noi locuri de muncă. Oamenii de afaceri să nu stea pe loc, să investească în continuare, să nu ţină banii la saltea sau în băncile străine, ci să facă noi investiţii, pentru că roadele le vor culege mai târziu. Dacă ţin banii blocaţi, pe termen lung tot ei vor fi afectaţi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO